Έλληνας καθηγητής «δίνει» χρώμα, φως και ήχο στις ασθένειες

Η έρευνα της ομάδας του 44χρονου καθηγητή, που έχει βραβευτεί το 2013 με το «Leibniz Prize», στοχεύει στο να στρέψει αυτές τις μεθόδους προς νέους δρόμους διάγνωσης και θεραπείας, σε νέες βιολογικές ανακαλύψεις, αλλά και να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζεται σε καινοτόμες μη επεμβατικές απεικονιστικές μεθόδους που επιτρέπουν στους ερευνητές να παρατηρούν, πλέον, δυναμικά στους ιστούς βιομοριακές και φυσιολογικές διαδικασίες.

«Σε βασική έρευνα αναπτύσσουμε τεχνικές οπτικής απεικόνισης, οι οποίες πάνε πολύ πιο μακριά από το μικροσκόπιο. Ουσιαστικά

αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η οπτική απεικόνιση είτε σε χειρουργεία είτε γενικότερα. Με τις οπτικοακουστικές μεθόδους μπορούμε για πρώτη φορά να δούμε κάτω από το δέρμα με υψηλή ανάλυση, αλλά πολύ πιο βαθιά απ΄ ό,τι μπορούσαμε να δούμε με ένα μικροσκόπιο και πολύ μεγαλύτερες περιοχές. Το δεύτερο που κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε πλέον χρωστικές ουσίες οι οποίες χορηγούνται στους ανθρώπους κυρίως ενδοφλέβια. Αυτές δεν είναι σαν τα σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται στις άλλες μεθόδους. Είναι ουσίες που πάνε και βρίσκουν πχ καρκινικά κύτταρα και κολλάνε μόνο πάνω σε αυτά, ενώ τα σκιαγραφικά πηγαίνουν συνήθως στο αγγειακό σύστημα. Επειδή κολλάνε πάνω στα άρρωστα κύτταρα, ενώ φεύγουν από τον υγιή ιστό, κάνουμε πλέον και μοριακή ανίχνευση. Δηλαδή μπορούμε να ανιχνεύουμε την ασθένεια μοριακά, με φθορίζουσες ουσίες και με ραδιοϊσότοπα όπως και στην πυρηνική ιατρική” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Ντζιαχρήστος, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης στο Ερευνητικό Κέντρο Χέλμχολτς της Γερμανίας.

Οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στις περιπτώσεις καρκίνου όσο και στις περιπτώσεις άλλων νόσων. Όπως επισημαίνει ο κ. Ντζιαχρήστος η οπτικοακουστική μέθοδος ανίχνευσης και απεικόνισης είναι πολλά υποσχόμενη στη διάγνωση και θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, φλεγμονωδών νοσημάτων και παθήσεων του ανοσοποιητικού.

«Είναι καινούργιες τεχνικές αλλά έχουνε μέλλον και προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε και σε άλλες ασθένειες. Ουσιαστικά κάνουν συνδυασμό διάγνωσης και θεραπείας είναι αυτό που λέμε theranostics.

Οι οπτικοακουστικές είναι ακόμη πιο καινούργιες μέθοδοι και για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε καλά κάτω από το δέρμα. Η τεχνική αυτή έχει μπει και σε 1-2 νοσοκομεία και προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις χρωστικές μαζί με αυτή την τεχνική ώστε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Είναι πειραματική μέθοδος, εμείς φτιάχνουμε τα μηχανήματα και θέλουμε να δούμε πόσο δουλεύουν και σε ανθρώπους. Έχουμε δει αποτελέσματα σε ζώα και έχουμε φτιάξει ένα μηχάνημα που το δώσαμε σε ένα νοσοκομείο στο Μόναχο της Γερμανία και σε ένα στο Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία για να δούμε τα αποτελέσματα σε ανθρώπους. Υπάρχουν χρώματα μέσα στους ιστούς που, καμιά φορά, τα βλέπουμε και με το μάτι. Υπάρχουν ασθένειες που αλλάζουν το χρώμα ή την υφή των ιστών ή των κυττάρων. Πχ όταν έχει κανείς μελάνωμα τα κύτταρα είναι μαύρα. Η ασθένεια έχει χρώμα, απλώς μπορεί να μην είναι πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο αλλά να είναι μικρές αλλαγές στο χρώμα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα