Έκρηξη χρεών προς τις εφορίες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πάνω από 13 δισ. αυξήθηκαν τα «φέσια» προς το Κράτος μέσα σε ένα χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2012 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο διαμορφώθηκε στα 56,7 δισ ευρώ: Μόνον μέσα στην χρονιά που μας πέρασε οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις παρουσίασαν αύξηση 13,2 δισ ευρώ! Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών το υπουργείου Οικονομικών κατάφερε να βάλει στα ταμεία 2,8 δισ ευρώ και αυτό, κυρίως λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ίσχυσαν πέρυσι για τον διακανονισμό οφειλών.

Αν και η τρόικα

έχει βγάλει «κόκκινη κάρτα» σε γενικευμένες ρυθμίσεις, το οικονομικό επιτελείο μελετά εναλλακτικούς τρόπους για το πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα.

Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πάντως η διάταξη που ψηφίστηκε με τον κυρωτικό νόμο και προβλέπει ότι κατά την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων, θα παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Η τρόικα ζητά, ωστόσο, μηχανισμό αυτόματης προειδοποίησης για τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες, που χρωστάνε 1,1 δισ ευρώ συνολικά και κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας, την αυτόματη αναγκαστική άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την ανάθεση είσπραξης οφειλών στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ, καθώς και την ανάθεση στη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών και των 5.770 υπόχρεων με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Με βάση το Μνημόνιο, έως τέλος 2013, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 24,5% από τις νέες οφειλές. Η τρόικα ζητά, επίσης, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με προϋπόθεση η κατάσχεση του 25% να μη μειώνει τις αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα