ΕΚΠΤΩΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Τη διάλυση της Κάτω Βουλής διέταξε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου με το σκεπτικό ότι το κοινοβούλιο της χώρας εκλέχθηκε υπό «αντισυνταγματικές» συνθήκες και ότι η σύνθεσή του είναι «εντελώς παράνομη».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου το κοινοβούλιο των 508 μελών, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, είναι «αντισυνταγματικό και η σύνθεσή του εντελώς παράνομη» και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαλυθεί.

Επιπλέον σε ξεχωριστή

απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έναν νόμο που απαγόρευε στον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Σαφίκ να είναι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο. Ως εκ τούτου ο Αχμέτ Σαφίκ θα μπορέσει να συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι ο Σαφίκ διετέλεσε πρωθυπουργός του Στρατιωτικού Συμβουλίου που ανέλαβε μετά την πτώση του Μουμπάρακ και τώρα θα είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2011 έως τον φετινό Φεβρουάριο η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές κέρδισαν αντίστοιχα σχεδόν τις μισές και το ένα τέταρτο των εδρών της κάτω βουλής.

Την ίδια ώρα ο Άμπντελ Μονέιμ Αμπούλ Φούτουχ, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επικύρωση της υποψηφιότητας του τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, από το Συνταγματικό Δικαστήριο «πραξικόπημα».

«Η διατήρηση του στρατιωτικού υποψηφίου στην προεδρική  κούρσα και η ακύρωση του εκλεγμένου κοινοβουλίου αφού δόθηκε στην στρατιωτική αστυνομία το δικαίωμα να συλλαμβάνει είναι πραξικόπημα και όποιος πιστεύει ότι χιλιάδες νέοι θα επιτρέψουν να περάσουν αυτά αυταπατάται», σημείωσε ο Φούτουχ στην σελίδα του στο Facebook.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό φώναζαν συνθήματα τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν τον Σαφίκ αποκαλώντας τον «απολίθωμα του παρελθόντος».

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις και όπως μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, ο στρατός που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, πραγματοποιεί μια έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα και ενδέχεται να ανακοινώσει ότι θα αναλάβει εκ νέου τη νομοθετική εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα