Εκεχειρία στη Συρία

Οι συμφωνίες αφορούν στις περιοχές γύρω από την Δαμασκό, με την πιο πρόσφατη να είναι αυτή στην πόλη Μπαμπίλα,.

Μετά από ενάμισι χρόνο σφοδρών μαχών μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, βάσει του οποίου ουδείς εκ των αντιμαχομένων δεν μπορεί να ανακηρύξει τη νίκη του.

Οι συμφωνίες αυτές εκεχειρίας επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση πολιτικών προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών που ζουν στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με μια πηγή, οι αντάρτες παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν

να εισέλθουν και να διανεμηθούν τρόφιμα σε περιοχές όπου καταγράφεται δριμύτατη έλλειψή τους λόγω της ερμητικής πολιορκίας τους, ενώ σε αντάλλαγμα οι αντάρτες θα παραδώσουν ένα μέρος των βαρέων όπλων τους και να υψώσουν την επίσημη συριακή σημαία αντί των λάβαρών τους στις περιοχές που ελέγχουν.

Ως τώρα οι συμφωνίες περί κατάπαυσης του πυρός στην Δαμασκό αφορούν τις συνοικίες Μπαρζέ και τον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, την Κουντσάγια (βορειοανατολικά), την Μουανταμίγια αλ Σαμ (νοτιοδυτικά), την Μπέιτ Σάχεμ και τη Γιάλντα (νότια) και πλέον και την Μπαμπίλα (νότια).

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση της εκεχειρίας στη Χαράστα, κάτι όμως το οποίο δεν ισχύει στην Νταράγια (νοτιοδυτικά) και στη Ντούμα (βορειοανατολικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα