Εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη στη Σλοβενία

Τον Ιούλιο του 1956 ο Νίκος Καζαντζάκης συνοδευόμενος από την Ελένη επισκέφθηκε για λόγους υγείας τις υπέροχες ορεινές πόλεις Μποχίνι και Ρογκάνσκα Σλατίνα, στη Σλοβενία. Προ ετών, η ελληνική πρεσβεία τοποθέτησε στα δύο ξενοδοχεία όπου διέμενε το ζεύγος Καζαντζάκη αναμνηστικές πλάκες , οι οποίες, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία της ΔΕΦΝΚ δεν υπάρχουν πλέον.

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΦΝΚ, επισκέφθηκε τη γενέτειρα του Καποδίστρια, Κόπερ, στην Αδριατική, καθώς και το μουσείο στο προαύλιο του οποίου έχει

τοποθετηθεί ανδριάντας του. Το 1944 ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε ένα θεατρικό έργο το 1944 για τον πρώτο κυβερνήτη

της Ελλάδος, το οποίο παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα το 1946 και με αφορμή το γεγονός αυτό η ΔΕΦΝΚ θα οργανώσει του χρόνου στο Κόπερ εκδήλωση με θέμα «Καποδίστριας και Καζαντζάκης».

Σε εκδήλωση που έγινε στο γυμνάσιο του Κράνι, κοντά στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε σε γενικές γραμμές το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ μαθητές διάβασαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το βιβλίο “Καπετάν Μιχάλης” και ερμήνευσαν τραγούδια από τον ομώνυμο δίσκο του Μάνου Χατζηδάκι.

Καθηγητές, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μαθητές, φοιτητές και μέλη φορέων, προχώρησαν στην ίδρυση δύο νέων τμημάτων της ΔΕΦΝΚ, στη Σλοβενία και στη Σερβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα