ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου και με την παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση για την αυριανή αποφράδα μέρα της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Η επίτευξη λύσης, δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης του προς τους αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Κύπρου,

τους πρόσφυγες, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους, τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων, τους νεκρούς, τους παθόντες, τους τραυματίες και τους ανάπηρους, θύματα του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Λαός που δεν λαμβάνει υπόψη του την ιστορική εμπειρία, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας , είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και να ξαναζεί τις τραγωδίες του.
Σε περίπτωση, πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος, που η Κύπρος διχοτομηθεί, «τότε θα πρόκειται για μεγάλη νίκη των εχθρών της πατρίδας μας, του σωβινισμού και της μισαλλοδοξίας και μεγάλη ήττα για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους».

Στην εκδήλωση παρέστη και η διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής.

Προκαλεί και πάλι ο Έρογλου

Την ίδια ώρα προκαλεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, καθώς χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974.

Σε διάγγελμά του είπε ότι «ήταν η πιο σημαντική ημέρα για τους Τουρκοκύπριους, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους» και επέκρινε τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους ότι «πάντοτε ήθελαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα