Εκατό χιλιάδες οι επιληπτικοί στην Ελλάδα

Το 80% των ατόμων με επιληψία ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν παίρνουν φάρμακα, ενώ ακόμη και στην ανεπτυγμένη Ευρώπη ένα ποσοστό 30% δεν παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα. Ένα ποσοστό γύρω στο 30% εμφανίζει ανθεκτικότητα στη θεραπεία, δηλαδή δεν ανταποκρίνεται σε ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, κι αυτά είναι τα άτομα που έχουν την τάση να ζουν σε απομόνωση λόγω των επιληπτικών κρίσεων και κατά κανόνα κουβαλούν το στίγμα.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Επιληψίας και της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας παιδονευρολόγος Αθανάσιος Κοβάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

στο περιθώριο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοβάνη, η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και χρώματος.

Όσον αφορά την αιτιολογία, σε ένα μεγάλο ποσοστό κρίσεων που τις ονομάζουμε ιδιοπαθείς, ο γενετικός παράγων παίζει σπουδαίο λόγο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή βλέπουν και άλλα άτομα σε μια οικογένεια, λένε ότι είναι κληρονομική, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να εντοπίσουν ποιο είναι το γενετικό πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα