«ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

Μια φωτογραφία στο Facebook «πυροδότησε» μέσα σε λίγους μήνες μια εθελοντική καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Στα μέσα Αυγούστου του 2009, ο φωτογράφος και μουσικοσυνθέτης, Άρης Καλογερόπουλος, επισκέφτηκε το Βρετανικό Μουσείο στην πόλη του Λονδίνου της Μεγάλης Βρετανίας. Μπαίνοντας και προχωρώντας στα αναρίθμητα Ελληνικά δωμάτια του Μουσείου αντίκρισε κάτι που τον έκανε να αισθανθεί δέος αλλά και οδύνη. Δέος μπροστά στο απέραντο κάλος των

Ελληνικών κλασσικών δημιουργημάτων και απέραντη οδύνη για το γεγονός πως όλα αυτά βρίσκονται παράνομα μακριά από την μητέρα γη τους.

Το δωμάτιο 18 που οι Βρετανοί έχουν ονομάσει Parthenon Galleries, ήταν αυτό που τον έκανε να βγάλει τη φωτογραφική του μηχανή και να αρχίζει να απαθανατίζει τα πειστήρια του πιο στυγερού πολιτιστικού εγκλήματος στην νεότερη ιστορία. Την βεβήλωση του πιο σπουδαίου μνημείου και συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού και την παράνομη κράτηση του 65% της τέχνης που το περιέβαλε, σε έναν χώρο ξένο. Μακριά από τον ήλιο και τον ουρανό της Αθήνας. Σπασμένο, ταπεινωμένο και πάνω από όλα ΜΙΣΟ!

Κομμάτια του Παρθενώνα, που στέκει εκεί στην Αθήνα ακόμα για χιλιάδες χρόνια περήφανος, στερεωμένα και κρεμασμένα χωρίς κανένα νόημα». Με τις φράσεις αυτές περιγράφει ο ίδιος ο εμπνευστής του εθελοντικού κινήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τη γέννηση της ιδέας του. Τρία χρόνια έπειτα από εκείνη την επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο, ο Καλογερόπουλος ανάρτησε το Φεβρουάριο του 2012 μία από τις εικόνες του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.

Η απήχησή ήταν τέτοια και η ταχύτητα με την οποία αναμεταδόθηκε η εικόνα τόση ώστε στα μέσα Ιουλίου εγκαινιάστηκε η επίσημη σελίδα της καμπάνιας «I am Greek» (http://www.iamgreek.gr).

Αρωγός στην προσπάθεια του Άρη Καλογερόπουλου είναι ο δικηγόρος Αλέξης Μανθεάκης, ο οποίος βοήθησε το φωτογράφο που ζει στη Γερμανία να υλοποιήσει την ιδέα του. Η ιστοσελίδα και κυρίως το video με το οποίο ξεκινά κανείς την περιήγησή του σ’αυτήν και από το οποίο παρελαύνουν ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα