Ευθύνη της Ελλάδας οι ιδιωτικοποιήσεις λέει η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Σάιμον Ο’Κόνορ, υποστήριξε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μείζονος σημασίας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη μείωση του χρέους της. Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται και πρέπει, οπωσδήποτε, να παραμείνει στην ελληνική κυβέρνηση, υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ. Στην επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας, θα συζητήσουμε που βρισκόμαστε αναφορικά με αυτό το μέτωπο και πως η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων θα

μπορέσει να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά. Τα διαφορετικά σενάρια και ιδέες που έχουν δημοσιευτεί εσχάτως δεν έχουν σε καμία περίπτωση την έγκριση της Κομισιόν, ούτε του Eurogroup και επομένως στερούνται βάσης».

Ο θόρυβος δημιουργήθηκε μετά από δημοσιεύματα που έφεραν την Ευρωζώνη απογοητευμένη με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, να αναζητά τρόπους να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνεται και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για σύσταση εταιρείας Συμμετοχών, η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα διαχειρίζεται ακίνητα του δημοσίου, «χωρίς καθημερινές παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διοίκησή της», που θα ασκείται από ξένους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΜΣ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της σχετικής εισήγησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «εσωτερικό κείμενο εργασίας», το οποίο «ούτε έχει συζητηθεί, ούτε έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα