ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ

Νέα δεδομένα προκύπτουν για την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, αφού η Αστυνομία και οι Νοσοκομειακές Αρχές παραποίησαν τα στοιχεία βάσει των δεδομένων από την έρευνα της Ανεξάρτητης Επιτροπής.

Πέρασαν 23 χρόνια για να ακουστεί από επίσημα χείλη μία «συγγνώμη» στη Λίβερπουλ για την τραγωδία του Χίλσμπορο. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Κάμερον απολογήθηκε εκ μέρους της αγγλικής κυβέρνησης, αλλά και όλης της χώρας, στις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο: «Οι φίλαθλοι δεν ήταν αυτοί που ευθύνονταν για την τραγωδία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο

για ευθύνες της Αστυνομίες, αφού 164 καταθέσεις τροποποιήθηκαν.

Οπως προκύπτει απο την αναφορά 400 σελίδων, οι οπαδοί της Λίβερπουλ όχι μόνο δεν είχαν ευθύνη για την τραγωδία που έγινε το μεσημέρι της 15ης Απριλίου του 1989 στο Σέφιλντ (στον αγώνα κυπέλλου Νότιγχαμ Φόρεστ-Λίβερπουλ), αλλά δεν είχαν και κάποια συμμετοχή στα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο 96 ανθρώπους.

«Για περίπου 25 χρόνια οι οικογένειες των 96 θυμάτων και οι επιζήσαντες του Χίλσμπορο διατηρούσαν μια ανοιχτή πληγή περιμένοντας απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και αναλύθηκαν από την Επιτροπή, δείχνουν ότι η τραγωδία δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Υπήρχαν ξεκάθαρες επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και μετά από αυτήν υπήρχαν έντονες προσπάθειες να επιρρίψουν τις ευθύνες στους οπαδούς. Η λεπτομερής έκθεση της Επιτροπής δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα θύματα, οι επιζήσαντες και οικογένειες όταν η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σε κίνδυνο. Οι συνάδελφοί μου και εγώ ήμασταν από το ξεκίνημα της δουλειάς μας εντυπωσιασμένοι από την αξιοπρεπή επιμονή των θυμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος του Λίβερπουλ.

Παράλληλα, η Επιτροπή δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι ανακρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα