ΕΕ: «Παράνομο» το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του Ουκρανικού Συντάγματος».

«Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα

ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών.

Επισημαίνουν, ακόμα, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η ΕΕ αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κάλεσαν την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Όπως σημειώνουν, το Συμβούλιο αποφάσισε, «ελλείψει αποτελέσματος», να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων στην Ουκρανία και στη Ρωσία που θεωρούνται υπεύθυνα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και των οποίων οι ενέργειες υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών.

Ανάλογες κυρώσεις, εκτός από την ΕΕ, ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ.

Εξάλλου, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ΕΕ παραμένει πρόθυμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καλούν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τονίζεται, επίσης, ότι περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στις σχέσεις της με την ΕΕ και η Μόσχα καλείται να επιστρέψει στη χάραξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, αντί της περαιτέρω διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσής της.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία. «Τα βήματα αυτά θα επιβεβαιώσουν την ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση της Ουκρανίας να συνεχίσει την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωσή της με την ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τουρτσίνοφ: Πανικός στο Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο έχει καταληφθεί από «πανικό», από το φόβο μιας Ουκρανίας «δημοκρατικής» και «ευρωπαϊκής», γεγονός που εξηγεί την «επίθεση» στην Κριμαία, δήλωσε τη Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Η ρωσική κυβέρνηση ονειρεύεται να ανοικοδομήσει την Αυτοκρατορία. Έχουν καταληφθεί από πανικό (. . .) έναντι του παραδείγματος της Ουκρανίας, όπου ο λαός νίκησε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Το Κρεμλίνο φοβάται τη δημοκρατική Ουκρανία, την ευρωπαϊκή και ευημερούσα Ουκρανία, την οποία οικοδομούμε τώρα. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο της επίθεσης», υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς τους Ουκρανούς το οποίο αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία όσον αφορά την Κριμαία, αλλά πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με την προσάρτηση του εδάφους μας» στη Ρωσία, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απέρριψε νωρίτερα τη ρωσική πρόταση να συσταθεί μια ομάδα επαφής για να διαμεσολαβήσει στην κρίση και να προτείνει τροποποιήσεις στο ουκρανικό Σύνταγμα.

Στο διάγγελμά του ο Τουρτσίνοφ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που υποκινεί μαζικές ταραχές στην Ουκρανία εφεξής θα θεωρηθεί ως παροχή «βοήθειας στον στρατιωτικό εισβολέα και έγκλημα εναντίον του κράτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα