Εμπλοκή με την αύξηση στα τσιγάρα

Σοβαρή εμπλοκή φέρεται να έχει παρουσιαστεί στην αντικατάσταση του ενός μέτρου με το άλλο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του virus.com.gr, η τρόικα δεν δέχεται ως ισοδύναμο το μέτρο, γεγονός που σημαίνει ότι είτε θα έχουμε νέο ισοδύναμο μέτρο είτε θα έχουμε τελικώς εφαρμογή του εισιτηρίου!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα πλέον χειρίζεται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας.

Η τρόικα φέρεται να μην δέχεται την εφαρμογή της πρόσθετης επιβάρυνσης των 5 λεπτών στα προϊόντα καπνού με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ειδικό πρόσθετο φόρο, ο οποίος δεν αφορά τα έσοδα των υπηρεσιών υγείας.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός των ημερών να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και είτε να βρει ισοδύναμο μέτρο, που να δέχεται η τρόικα, είτε να προχωρήσει στην εφαρμογή των εισιτηρίου των 25 ευρώ.

Αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να εφαρμόσει το μέτρο των 25 ευρώ, τότε θα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, δίνοντας τροφή σε όσους της ασκούν κριτική για επιπόλαιες αποφάσεις.

Επιπλέον, θα δεχθεί πλήγμα το ΠΑΣΟΚ, που αντέδρασε στα 25 ευρώ και θέλει να εμφανίζει ότι το μέτρο καταργήθηκε λόγω της αντίδρασης του.

Αν η τρόικα δεν δεχθεί τις εξηγήσεις του οικονομικού επιτελείου και οδηγηθούμε σε νέο ισοδύναμο μέτρο, τότε θα τεθεί ξανά επί τάπητος η επιβολή 1 ευρώ σε κάθε συνταγή για παρακλινική εξέταση και 5 ευρώ στις συνταγές για αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Ψάχνουν νομοσχέδιο για την τροπολογία

Εξάλλου, για την επόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η ψήφιση του αγροτικού πολυνομοσχεδίου, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, που ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η συζήτησή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε αποσυρθεί -με σκοπό να επανακατατεθεί- η τροπολογία που προέβλεπε την επιβολή της αύξησης των 5 λεπτών στα τσιγάρα και στον καπνό.

Η τροπολογία είχε αποσυρθεί προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αύξηση τα πούρα και τα πουράκια που αρχικά είχαν εξαιρεθεί.

Εκτιμάται, ότι αφού μέχρι στιγμής η τροπολογία δεν ήρθε στη Βουλή, μπορεί να κατατεθεί είτε στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο τις επόμενες μέρες, είτε σε άλλο νομοσχέδιο, εφόσον αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα