Δυσλειτουργίες χωρίς… φάρμακο στον ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι βαρύ, καθώς από την πρώτη ημέρα που ενεπλάκη η αξιωματική αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη διαμάχη, είδε να χάνει έδαφος και να ηττάται από τη μία μάχη τακτικής ως την επόμενη. Τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεψαν, όπως παραδέχονται πολλοί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλει τη μείωση της τιμής των φαρμάκων»

-όπως και έγινε- ενώ ουδείς στην Κουμουνδούρου προέβλεψε το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός θα καταλόγιζε στον ΣΥΡΙΖΑ πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών που θίγονται από τη μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων.

«Πήγαμε να αντιδράσουμε για να μην κλείσουν ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και βρεθούν 20.000 άνθρωποι στο δρόμο και μας είπαν ότι τα παίρνουμε κιόλας», ομολογεί, απογοητευμένος, στο matrix24.gr, κορυφαίος κομματικός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαλούν την ομάδα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία της να «στήσει» τα επιχειρήματα και το κόμμα στη σωστή θέση της πολιτικής σκακιέρας για τη σύγκρουση με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Σαν να μην έφταναν αυτά, έπειτα από τις καταγγελίες του υπουργού Υγείας περί διαφήμισης φαρμακευτικής εταιρείας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκε, καθώς αρκετοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τον προειδοποίησαν ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο, το παιχνίδι έπαιρνε άσχημη τροπή για την Κουμουνδούρου.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις –νεφελώδεις ως τότε- θέσεις του κόμματος και να αναβαθμίσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Βατερλό

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την σκληρή επίθεση που δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα που τα φάρμακα βρέθηκαν στην κορυφή της επικαιρότητας, ουδείς στην Κουμουνδούρου είχε σκεφτεί να εκδώσει έστω ένα non paper που να εξηγεί τις ακριβείς θέσεις του κόμματος.

Ωστόσο, σαν να μην έφταναν αυτά, η υπόθεση «τροπολογία Γεωργιάδη για τα φάρμακα» αποδείχθηκε επώδυνη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ ως το τέλος. Αυτό διότι ακόμη και χθες, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ασύντακτη, χωρίς γραμμή και με αποκλίνουσες απόψεις. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή πρόθυμος να ψηφίσει… μερικά άρθρα της τροπολογίας (κάτι που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής), στη συνέχεια επιχείρησε να αναδείξει ως άκυρη και παράνομη την ψηφοφορία και τελικά χρεώθηκε –σε μεγάλο βαθμό- την αλγεινή εικόνα που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα