Δύσκολη η «επόμενη μέρα» για τη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η πτώση της αυλαίας του τετραήμερου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο «Σινέ Κεραμεικός» αφήνει το κόμμα με τραύματα και τα στελέχη του με διαρραγείσες τις μεταξύ τους σχέσεις. Εξάλλου, εδώ και καιρό, η απόφαση του Φώτη Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση, αλλά και για τήρηση αποστάσεων από το ΠΑΣΟΚ και τους «58» δεν δημιούργησε απλώς εσωκομματικές διαφωνίες, αλλά έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία φιλικές και προσωπικές σχέσεις 30 ή

και 40 χρόνων. Πλέον, μετά την χθεσινή ψηφοφορία και τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που «κατέβηκαν» για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η δοκιμασία αυτών των σχέσεων επιβεβαιώθηκε και εν τοις πράγμασι, ενώ «επισημοποιήθηκαν» τα εσωτερικά ρήγματα του Φώτη Κουβέλη με έως τώρα στενούς συνεργάτες του.

Νέα ηγετική ομάδα

Με την τροπή που πήραν τα πράγματα στο Συνέδριο, το στενό επιτελείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αλλά και η νέα ηγετική ομάδα αλλάζουν εκ βάθρων. Εξάλλου, στελέχη που ήταν στενότατοι συνεργάτες και φίλοι του Φώτη Κουβέλη στην προ συνεδρίου εποχή, τώρα μένουν εκτός ηγετικής ομάδας και η σχέση τους με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο ναδίρ. Μεταξύ αυτών, ο απελθών γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Στη νέα ηγετική ομάδα θα έχουν ενισχυμένο ρόλο οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης, αλλά και ο Σάκης Παπαθανασίου που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Κ.Ε. και φιγουράρει για πολλούς για τη θέση του νέου γραμματέα του οργάνου.

Μοναχική πορεία

Σε πολιτικό επίπεδο, μετά την πανηγυρική εκλογή του Φώτη Κουβέλη με 81,22%, αλλά και την συντριπτική υπερίσχυση της δικής του πολιτικής πλατφόρμας στο Συνέδριο, η ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να κάνει πράξη την δημιουργία του «τρίτου πόλου», μακριά από το ΠΑΣΟΚ και τους «58». Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισημοποιηθεί και να εμβαθυνθεί η συνεργασία της Αγίου Κωνσταντίνου με την «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ θα ενταχθούν οργανικά στο κόμμα και στην ατζέντα του πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ (Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης κ.α.). Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Κουβέλη-Λοβέρδου, αναμένεται να ανακοινωθεί η «προοδευτική συμπαράταξη» των δύο φορέων, με τους επικεφαλής τους να ξεκινούν πολιτική αντεπίθεση ώστε να ανακοπεί η καθοδική δημοσκοπική πορεία.

Από εκεί και πέρα, πάντως, βαρόμετρο για τις όποιες εξελίξεις περί τη ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει η στάση που θα τηρήσουν οι μειοψηφήσαντες του «ενωτικού ψηφοδελτίου», δηλαδή τα στελέχη εκείνα που ήθελαν επανεξέταση της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση και διεξαγωγή διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και τους «58» για την Κεντροαριστερά. Από τη στάση που θα τηρήσουν εφεξής θα εξαρτηθεί αν η ΔΗΜΑΡ θα ξεφύγει από την εσωστρέφεια στην οποία είχε πέσει ήδη από το καλοκαίρι ή αν το συνέδριο, αντί για «φυγή προς τα εμπρός», θα αποτελέσει άλλο ένα κομβικό σημείο του κόμματος προς την περαιτέρω πολιτική του συρρίκνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα