Δύσκολες διαπραγματεύσεις για δόση-προϋπολογισμό

Σε βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Στη συνάντηση αυτή μπαίνει επί τάπητος το ζήτημα της δόσης, δηλαδή της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να συνδέει πια τις δύο διαπραγματεύσεις, αυτή του προϋπολογισμού και το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης, καθώς εκτιμά ότι εάν εξασφαλίσει περισσότερα αναπτυξιακά κονδύλια θα επιτύχει ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας γεγονός που θα καταστήσει το χρέος

βιώσιμο.

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απάντησε: «Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».

Ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των «φίλων της συνοχής» των χωρών δηλαδή που διεκδικούν περισσότερα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το δείπνο των ηγετών, το οποίο έχει μεταφερθεί για τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται εκρηκτικό καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για τον προϋπολογισμό είναι τεράστιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα