Δύο ημέρες πριν …σκάσει η βόμβα στις ΗΠΑ

Πολλοί δεν θα αντιληφθούν αμέσως τι συμβαίνει, εάν οι ΗΠΑ φθάσουν την Πέμπτη στο ανώτατο όριο του χρέους τους ύψους 16,7 τρισεκ. δολαρίων. Οι επιταγές θα εκδοθούν πιθανότατα κανονικά αυτή την ημέρα για όλους, από τους ομολογιούχους έως όσους παίρνουν επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με αναλυτές της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα.

«Η 17η Οκτωβρίου θα έρθει, τα φώτα θα συνεχίσουν να είναι αναμμένα και τα πάντα θα φαίνονται φυσιολογικά

για το 99% των Αμερικανών», δήλωσε ο κ. Στίβεν Μπελ, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού στο Κέντρο Δικομματικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Αλλά η ημέρα αυτή θα σημαδέψει επίσης το πέρασμα της Αμερικής σε μία περίοδο αυξημένου κινδύνου ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της θα μπορούσε να «παγώσει» σε έναν πανικό, επιφέροντας πιθανότατα βαρύ πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας.

Αυτό θα συμβεί επειδή μετά την 17η Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον εκ του νόμου να αυξάνει το δημόσιο χρέος και θα πρέπει να βασισθεί στα τρέχοντα έσοδα της και στα περίπου 30 δισ. δολάρια που έχει σε μετρητά για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χώρας. Αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους, τα χρήματα θα τελειώσουν σε λίγες ημέρες. Οι Αμερικανοί ηγέτες στη Γερουσία δήλωσαν χθες ότι είναι κοντά σε μία συμφωνία για να αυξήσουν το όριο του χρέους και να λειτουργήσουν και πάλι οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά δεν είχαν καταλήξει.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον θα άρχισε να μην αποπληρώνει υποχρεώσεις της στο διάστημα μεταξύ 22 Οκτωβρίου και το τέλος του μήνα. Η Αμερική θα μπορούσε να αθετήσει στις 23 Οκτωβρίου πληρωμές ύψους 12 δις. δολαρίων προς το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Περίπου στο χρόνο αυτό, η οικονομία θα άρχιζε να βυθίζεται σαν πέτρα.

Για να μην αυξήσει το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση θα μείωνε τις δαπάνες κατά ένα τρίτο περίπου από τη μία μέρα στην άλλη. Οι γιατροί, που εξετάζουν τους φτωχούς, θα έμεναν απλήρωτοι στις 30 Οκτωβρίου. Την 1η Νοεμβρίου θα μπορούσε να σταματήσει η έγκαιρη πληρωμή των στρατιωτών και οι δαπάνες θα μειώνονταν σε όλη τη χώρα. Τα πράγματα θα πήγαιναν στο χειρότερο πιο γρήγορα, αν η κυβέρνηση δεν εξοφλούσε χρέος της που λήγει στις 24 ή στις 31 Οκτωβρίου. Τότε, θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επειδή θα τεθεί εν αμφιβολία η αξία του αμερικανικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα