ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Δύο ελληνικά μουσεία, το Νίκος Καζαντζάκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι υποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012»,  ανάμεσα σε 47 ευρωπαϊκά μουσεία.

Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως η τελετή ανακοίνωσής της, από την οργανωτική επιτροπή, το European Museum Forum, θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαΐου στο Δημοτικό Μουσείο της Penafiel,

στην Πορτογαλία.

Το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ) ιδρύθηκε το 1977, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η διαδικασία προβλέπει δεκάλεπτη παρουσίαση κάθε μουσείου, με τα μέλη της επιτροπής να κάνουν ερωτήσεις στον εκπρόσωπο του κάθε μουσείου. Η συνέντευξη κλείνει με την παρουσίαση και επεξήγηση στο κοινό ενός αντικειμένου, χαρακτηριστικού της έκθεσης και των συλλογών του μουσείου.

Στην τριανταπενταετή ιστορία του θεσμού, έχει βραβευθεί μόνο ένας ελληνικός φορέας, το μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.

Τα υπόλοιπα υποψήφια μουσεία προέρχονται από Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία (5 συνολικά), Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία (6 συνολικά), Νορβηγία, Πορτογαλία (3 συνολικά), Ρωσία (4 συνολικά), Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία (3 συνολικά), Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο (10 συνολικά).

«Ευρωπαϊκό Μουσείο 2011» αναδείχτηκε στην περσινή εκδήλωση το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο στο Tongeren του Βελγίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα