Δύο εκατ. οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ

14:19 3/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανέλεγκτων οχημάτων εκτιμάται ότι παραμένει σταθερός στα 2 εκατ. περίπου, με την απώλεια σε επίπεδα εσόδων για το Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε περίπτωση που τα οχήματα τα οποία δεν έχουν «περάσει» από ΚΤΕΟ υποστούν τους σχετικούς ελέγχους (και εισπραχθούν τα 400 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία αφορούν πρόστιμα για εκπρόθεσμο έλεγχο), το όφελος για τα κρατικά ταμεία θα διαμορφώνεται στη συνέχεια στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι

ιδιοκτήτες Ι.Χ. κάνουν όμως περικοπές όχι μόνο σε επίπεδο εξόδων συντήρησης των οχημάτων τους, αλλά και σε επίπεδο ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι συνολικά κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους 800.000 ανασφάλιστα οχήματα, εκ των οποίων οι 250.000 είναι Ι.Χ. Σήμα τελών κυκλοφορίας, από την άλλη, έχουν προμηθευτεί για το 2014 συνολικά 5,5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων, έναντι 6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση δεν δικαιολογείται εξ ολοκλήρου από την ακινητοποίηση οχημάτων στην οποία προχώρησαν ορισμένοι οδηγοί, γιατί πινακίδες παρέδωσαν μόλις 200.000 ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να υπολείπονται άλλοι 300.000 που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 5,6 εκατ. οχήματα από 5,8 εκατ. οχήματα που ήταν ασφαλισμένα μέχρι το περσινό καλοκαίρι. Η μείωση στην ασφάλιση των οχημάτων οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στο γεγονός ότι ατόνησε ο φόβος των ελέγχων και της επιβολής υψηλών προστίμων για όσους διαθέτουν ανασφάλιστο όχημα.

Τα ανέλεγκτα Ι.Χ. σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2,5 εκατ., ωστόσο η απουσία στοιχείων για τον αριθμό των αποσύρσεων οδηγεί στην εκτίμηση ότι περίπου 2 εκατ. είναι τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Τη διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των ανέλεγκτων οχημάτων, εξακολουθούν να επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο να μπορούν να επιβάλλονται πρόστιμα και να αποστέλλονται απευθείας στους ιδιοκτήτες ανέλεγκτων Ι.Χ. Ωστόσο, πρόκειται για μια πρόταση στην οποία είχαν προχωρήσει οι εκπρόσωποι των ΙΚΤΕΟ από το περασμένο φθινόπωρο και ακόμη δεν έχει καταστεί τεχνικά εφικτή η εφαρμογή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα