Αντιφασιστικές δράσεις υπό την αιγίδα Παπούλια θέλει ο Βενιζέλος

Λίγες ώρες προτού περάσουν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης για να ζητήσουν μεταξύ άλλων από τον Κάρολο Παπούλια την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή, ο Ευάγγελος

Βενιζέλος έκανε ένα βήμα παραπέρα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να θέσει υπό την αιγίδα του τις πρωτοβουλίες και δράσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά της βίας και του ναζισμού, ως απάντηση στο φαινόμενο που –έστω και καθυστερημένα- απασχολεί πλέον ως κεντρικό ζήτημα την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα άλλωστε, με όσα του μετέφερε για τις επαφές του στις ΗΠΑ, το ζήτημα έχει κατά πολύ ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, όντας ένα από τα βασικά θέματα που του θέτουν οι συνομιλητές του εκεί.

Η ιδέα να τεθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεφαλής αυτής της προσπάθειας κατά του νεοναζισμού, προήλθε σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Γερμανία. Για την ακρίβεια, η ιδέα άρχισε να καλλιεργείται μετά από την εμπειρία που κατέθεσε ο Κώστας Τάτσης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που ζει επί χρόνια στην Γερμανία, από την εποχή του 1990, όταν λίγο μετά την επανένωση της χώρας, υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού. Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε υπό την αιγίδα του την επιχείρηση καταπολέμησής τους, με αποτέλεσμα πλήθος εκδηλώσεων από κόμματα, συνδικάτα και πολίτες, που χωρίς σημαίες, κινητοποιήθηκαν σε πανεθνικό επίπεδο κατά του νεοναζισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, εξακολουθούν να θυμίζουν τις προτάσεις που έχουν εδώ και μήνες διατυπώσει περί της ανάγκης ενεργοποίησης του συνταγματικού τόξου σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Βουλής, καθώς και τις σχετικές προσκλήσεις των γραμματέων της ΚΟ Παναγιώτη Ρήγα, του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη και της νεολαίας Παύλου Χρηστίδη προς τους ομολόγους τους των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, για κοινή δράση κατά της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, δηλώνουν θετικοί στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ στοχεύουν σε ένα εθνικό μέτωπο στην κοινωνία κατά του «μορφώματος» αυτού, όπως το αποκαλούν. Παράλληλα, επιμένουν στην ανάγκη συνέχισης των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απομόνωσή του και την καλύτερη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας, ενώ κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει και άλλες πρωτοβουλίες στον βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο για την διασφάλισή της στα σώματα ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, με άρθρο του στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή της Κυριακής»(!), ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απευθύνει μία ακόμα πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απολύτως εντός συνταγματικού τόξου) για κοινή δράση κατά του νεοναζισμού. «Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι πρακτική», γράφει, σημειώνοντας πως είναι «χρέος όλων μας να βάλουμε φραγμό» στην άνοδό του.

«Καμία ιδέα, καμία σκέψη, καμία πρόθεση δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί. (…) Καμία πράξη μίσους, καμία προτροπή σε πράξη μίσους και κανένα κήρυγμα μίσους όμως δεν μπορούν να είναι ανεκτά», συνεχίζει, τονίζοντας ότι έχει και η Δημοκρατία τις κόκκινες γραμμές της και το οπλοστάσιο να τις περιφρουρήσει τόσο από μεμονωμένα άτομα, όσο και από οργανωμένες συλλογικότητες. «Μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε σε όλα τα άλλα. Σε αυτό όμως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα