Δούρου, Γαβριήλ και μετά... το χάος

Παρότι χθες το απόγευμα, μόλις δημοσιεύθηκαν τα exit polls, στην Κουμουνδούρου σχεδόν… ενθουσιάστηκαν, στη συνέχεια ήρθαν τα επίσημα αποτελέσματα της Singular Logic και του υπουργείου Εσωτερικών και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέστησαν σκοτσέζικο ντους.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

μένει εκτός σε περιφέρειες που θεωρούσε «σίγουρες» (όπως το Βόρειο Αιγαίο με την Αγλαΐα Κυρίτση και το Νότιο Αιγαίο με τον Μπενέτο Σπύρου), ενώ ακόμη και στις περιφέρειες που οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου έχουν καταφέρει να περάσουν στον δεύτερο γύρο, τα ποσοστά τους είναι ισχνά –και οπωσδήποτε όχι ποσοστά ενός κόμματος που υποστηρίζει ότι «στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν».

Τα μαθηματικά της κάλπης

Τούτων δοθέντων, τα μαθηματικά της κάλπης και τα χρώματα του εκλογικού χάρτη προκαλούν κατήφεια στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν μας αφήνουν να χαρούμε την πρωτιά της Δούρου και την έκπληξη του Γαβριήλ», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, δίνοντας το στίγμα των εκτιμήσεων που επικρατούν στην Κουμουνδούρου.
Η εικόνα, λοιπόν, στον χάρτη των περιφερειών είναι απογοητευτική: «Ροζ» έχει βαφτεί μόνο μία περιφέρεια –η Αττική, με το μικρό προβάδισμα της Ρένας Δούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προηγείται σε καμία άλλη περιφέρεια, ενώ σε 8 περιφέρειες οι υποψήφιοί του έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Συγκεκριμένα, εκτός έμειναν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική, την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία, στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη –παρά το γεγονός ότι ειδικά στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θριαμβεύσει.
Παράλληλα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να πιάσει καν τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου του 2012: συγκεκριμένα, ακόμη και στην Αττική, που προηγείται με ποσοστό περί το 24% η Ρένα Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στις τελευταίες εκλογές σε όλες τις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου 30,8%.

Συμπερασματικά, όπως προαναφέρθηκε σε 8 περιφέρειες οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να μπουν στον δεύτερο γύρο. Όμως, ακόμη και στις 4 περιφέρειες που οι υποψήφιοι περιφερειάρχες κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, τα ποσοστά τους είναι ισχνά σε σχέση με εκείνα των ανθυποψηφίων τους: για παράδειγμα, ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Στερεά Ελλάδα δεν κατάφερε να φτάσει το 20% έναντι 42% του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στην Πελοπόννησο ο Οδυσσέας Βουδούρης «κόλλησε» στο 16% έναντι 43% του Πέτρου Τατούλη. Με λίγο παραπάνω από 21% πέρασε στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος στα Ιόνια Νησιά, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ όπως προαναφέρθηκε μικρό είναι και το προβάδισμα της Ρένας Δούρου. Επίσης, δεύτερος γύρος δε θα υπάρξει και στην Ήπειρο, καθώς αν και η Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε με 25% -δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέγραψε στη χθεσινή κάλπη υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ- ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κερδίζει από το πρώτο γύρο οριακά την περιφέρεια.

Η μάχη της Αττικής

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από όλα τα παραπάνω, ευλόγως ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει τη ρητορική του, αλλά και το ενδιαφέρον του, στη μάχη της Αττικής, δηλαδή στη μάχη της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον δήμο Αθηναίων. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε από χθες ότι «χρησιμοποιεί» τα αποτελέσματα στο Λεκανοπέδιο προκειμένου να «πλήξει» την κυβέρνηση και να αποπροσανατολίσει από τις φτωχές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις υπόλοιπες περιφέρειες και δήμους. «Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο να μένει κυβερνητικό κόμμα εκτός δεύτερου γύρου στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου, παρά την επιτύχια της Ρένας Δούρου και την έκπληξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έχουν να συζητήσουν πολλά αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και η συζήτηση θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, σήμερα, με μια πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας –απόντος του Αλέξη Τσίπρα που περιοδεύει στο Τορίνο και την Μπολόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα