Δόσ(η) ημίν σήμερον

Με … τρία χτυπήματα η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εσόδων, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα, από τον Ιούνιο. Αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει:

Περισσότερες δόσεις για τους μικροοφειλέτες

Περισσότερες δόσεις για τους μικροοφειλέτες και εκτός ρύθμισης όσοι υπάγονται ήδη σε κάποια από τις τρέχουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και των ασφαλιστικών ταμείων και τις πληρώνουν κανονικά προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Ειδικότερα

η νέα ρύθμιση προβλέπει:

1. Οι μηνιαίες δόσεις των δύο ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ανέρχονται στις 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας.

2. Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012.

3. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

4.Φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) με χρέη έως 5.000 μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 – 25 ευρώ. Αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει σε πολύ πιο αυστηρό και πολύ πιο δύσκολο βαθμό και για ποσά άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ εάν είναι αποδεδειγμένη η δυσχέρεια του φυσικού προσώπου. Επίσης ως φυσικά πρόσωπα θα αντιμετωπίζονται οι επιτηδευματίες με οφειλές στο δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα.

5. Οι μικροοφειλέτες που θα καταβάλλουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις δεν θα έχουν το μπόνους της μείωσης των προσαυξήσεων.

6. Επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις ανεξαρτήτως οφειλής. Δηλαδή, οι αυτοαπασχολούμενοι ακόμα και αν έχουν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ θα τα καταβάλλουν σε 48 κατ’ ανώτατο όριο δόσεις.

7. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα απορρίπτει την αίτηση και θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν γενικότερα για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι.

8. Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες (πλην μικροοφειλετών). Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.

9. Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.

10. Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητα τους, ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

11.Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση των 48 δόσεων όσοι έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις η τακτοποίηση αυθαιρέτων

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση που δίνει πλέον τη δυνατότητα νομιμοποίησης σημαντικού αριθμού αυθαιρέτων, με την καταβολή 60 μηνιαίων ή 10 εξαμηνιαίων δόσεων.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα καταβολής 60 μηνιαίων ή 10 εξαμηνιαίων δόσεων, ενώ το ελάχιστο ποσό πληρωμής είναι το 5% της κάθε δόσης, προκειμένου να διατηρείται εντός της ρύθμισης.

Όσοι έχουν ήδη μπει στη διαδικασία τακτοποίησης, μπορούν πλέον να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις χωρίς επιπλέον κόστος, συνυπολογίζοντας τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλει. Ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων που ήδη έχουν υπαχθεί στον 4014, προβλέπεται και επιστροφή χρημάτων.

Ρύθμιση – ομπρέλα για τους δανειολήπτες

Ρύθμιση «ομπρέλα» για την προστασία δανειοληπτών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση να πάει για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Στη ρύθμιση υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Δικαιώματα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα.

Με τις ρυθμίσεις χορηγείται περίοδος χάριτος 48 μηνών, άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού, ενώ η δόση κάθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ΄ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα