ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

17:20 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Δεν κατάφερε σήμερα ο νέος πρόεδρος τη Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο το οποίο είχε διαλυθεί στα μέσα Ιουνίου καθώς το  Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι όλες οι αποφάσεις του είναι «δεσμευτικές».

Ο Μόρσι, ο οποίος ανήκει στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, αποφάσισε με διάταγμα να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο

στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, τρεις εβδομάδες μετά τη διάλυσή του, η οποία είχε επιτρέψει στους στρατιωτικούς να ξαναπάρουν τη νομοθετική εξουσία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του Μόρσι είχε ως στόχο να προκαλέσει και να δοκιμάσει το δικαστικό σώμα αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία.

«Οι κρίσεις και το σύνολο των αποφάσεων του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι οριστικές, δεν μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο έφεσης (…) και είναι δεσμευτικές για όλους τους κρατικούς θεσμούς» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο.

Επίσης το δικαστήριο υπογράμμισε επίσης σήμερα ότι δεν μετέχει σε κανέναν πολιτικό αγώνα και ότι η αποστολή του είναι «η προστασία του κειμένου του Συντάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν από την εκλογή του Μόρσι το Στρατιωτικό Συμβούλιο με διάταγμά του ανέλαβε μεγάλος μέρος των νομοθετικών εξουσιών αποδυναμώνοντας το θεσμό του προέδρου με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις στην Αίγυπτο κάτι που πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα