Δημαγωγία με το πετρέλαιο καταγγέλλει ο Κρ. Αρσένης

Με παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε για «εμπόριο ελπίδας» και προβλέψεις για πιθανά κοιτάσματα, που είναι όχι μόνον αστήρικτες, αλλά και παραπλανητικές «καθώς αναβάλλουν τη δημόσια συζήτηση από την αντιμετώπιση της ανεργίας και της κρίσης εν αναμονή μιας μελλοντικής γης της επαγγελίας».

Μιλώντας στη συνέχεια σε δημοσιογράφους κατήγγειλε δημαγωγία, σημειώνοντας πως «αν γνωρίζαμε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουμε δεν θα κάναμε σεισμικές έρευνες».

Πρόσθεσε

ότι η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και αν εντοπιστούν περιοχές που υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα ξεκινήσουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις και υπογράμμισε: «Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρίες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα στο δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου θα έρθουν το νωρίτερο μετά από περίπου 7 χρόνια».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς, ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι».

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ένα «ελ ντοράντο», τον τουρισμό, τονίζοντας ότι «ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσες μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δισ. το χρόνο, και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά στο ζήτημα που είχε εγείρει σχετικά με την προστασία των κητοειδών από τις σεισμικές έρευνες, επανέλαβε ότι οι έρευνες θα πρέπει να γίνονται πάντα με σεβασμό στη νομιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα