Δικαστές έτοιμοι για πόλεμο

Παράλληλα, η ανώτατη δικαστική λειτουργός διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι οι δικαστές δεν εξαρτούν την άσκηση των καθηκόντων τους από τις αποδοχές τους και θα εξακολουθούν να προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα στοχεύοντας στην πάταξη της

Η κ. Θάνου εξηγεί τους λόγους που κατά πλειοψηφία τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και παρά την ψήφιση των μέτρων μέχρι τις 21-11-2012.

Σύμφωνα με την πρόεδρος της ΕΔΕ δύο είναι οι βασικοί λόγοι :

1) Για να εκφράσουμε την εντονότατη

δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του συνόλου των Δικαστικών Λειτουργών – μελών της Ένωσής μας (Δικαστών και Εισαγγελέων) τόσο κατά της Κυβέρνησης όσο και κατά της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, που υπερψήφισαν την επιβολή των νέων και σε τόσο υψηλό ποσοστό (άνω του 20%) μειώσεων στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο Μισθολόγιο των Δικαστικών Λειτουργών, το οποίο έτσι υπέστη συνολικό ποσοστό περικοπών άνω του 60%, αγνοώντας τόσο το γεγονός ότι έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα (όπως γνωμοδότησε την 7η-11-2010 και η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) αλλά και ότι καθίσταται πλέον προβληματική η άσκηση των καθηκόντων των Δικαστικών Λειτουργών, δεδομένου ότι οι Δικαστές του πρώτου βαθμού θα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 1400 έως 1900, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους, κατά τις συχνές μεταθέσεις και αποσπάσεις για τη διαμονή και τις μετακινήσεις τους σε πόλεις άλλες έκτος της οικογενειακής τους εγκατάστασης, αφού οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από την υπηρεσία τους, όπως συμβαίνει με άλλους ισότιμους προς εκείνους κρατικούς λειτουργούς (όπως πχ οι Βουλευτές).

2) Για να καταστήσουμε σαφές στην Εκτελεστική Εξουσία ότι δεν πρέπει να θεωρήσει ότι το ζήτημα «έκλεισε» με την ψήφιση των μέτρων. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί όλων των κλάδων θα είμαστε έτοιμοι, μετά από μερικές ημέρες, για να ενεργοποιήσουμε και άλλα μέσα αντίδρασης, κατά της υποβάθμισης του κύρους της Δικαιοσύνης και κατά της προσπάθειας υπαλληλοποίησης των Δικαστών. Το ζήτημα είναι θεσμικό και όχι οικονομικό.

Η κ. Θάνου πέραν της δυσαρέσκειας εκφράζει και την απορία των συναδέλφων της «για ποιο λόγο η Κυβέρνηση επέλεξε να έρθει σε βαθιά ρήξη με τη Δικαστική Εξουσία και να δημιουργήσει τόσο έκρυθμη κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, αντί να υποχωρήσει σε ένα λογικό και ανεκτό ποσοστό νέων περικοπών, όπως ζητούσαμε όλες οι Δικαστικές Ενώσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι το σύνολο των Δικαστών είμαστε μόνο 4.000 και το ποσό του δημοσιονομικού οφέλους-εσόδου από τις νέες περικοπές των αποδοχών είναι ελάχιστο».

Και απευθυνόμενη ουσιαστικά προς όλους τους διαδίκους που προσφεύγουν στα δικαστήρια ψάχνοντας να βρουν -έστω και με καθυστέρηση το δίκιο τους- σημειώνει δηλώνει ότι « μπορούν να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους Έλληνες Δικαστές και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν εξαρτούμε την άσκηση των καθηκόντων μας από το ύψος των αποδοχών μας και ότι έχουμε ως στόχο μας την προστασία των ατο

Keywords
Τυχαία Θέματα