Διεθνής κατακραυγή για την καταδίκη δημοσιογράφων στη Αίγυπτο

Οι ξένοι ανταποκριτές στην Αφρική δήλωσαν «συντετριμμένοι» και «εντελώς σοκαρισμένοι» μετά την απόφαση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης να καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης επτά ως δέκα ετών τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. «Νιώθω σοκαρισμένη και πολύ θλιμμένη. Όλη αυτή η δίκη ήταν (…) μια απάτη και αυτή η απόφαση ενισχύει την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για τη νομική διαδικασία», δήλωσε

η Ρόμπιν Κριλ, ανταποκρίτρια του νοτιοαφρικανικού τηλεοπτικού δικτύου eNCA στο Ναϊρόμπι, η οποία ξεκίνησε την εκστρατεία #FreeAJStaff μέσω του Twitter.

Η Σάρα Κάρτερ, η επικεφαλής του γραφείου στο Γιοχάνεσμπουργκ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBC ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι είναι «εντελώς σοκαρισμένη και συντετριμμένη», ενώ χαρακτήρισε τη δίκη «πλήρη παρωδία της δικαιοσύνης».

«Καταγγέλλουμε αυτού του είδους τις άδικες αποφάσεις», δήλωσε ο Μουστάφα Σάουακ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους δημοσιογράφους του Al Jazeera κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασής του στο αραβικό δίκτυο. Ο Σάουακ πρόσθεσε ότι «εξεπλάγη» από την απόφαση διότι οι αποδείξεις που παρουσίασε η εισαγγελία «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ούτε μία ημέρα στη φυλακή». «Φαίνεται ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε σοβαρά τα επιχειρήματα (των δικηγόρων) της υπεράσπισης», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι μια πολιτική απόφαση» και «μια απόπειρα να τρομοκρατηθούν οι δημοσιογράφοι» στην Αίγυπτο, συνέχισε ο Σάουακ, επισημαίνοντας ότι το AJ εξακολουθεί να υποστηρίζει την αθωότητα των καταδικασθέντων δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της αγγλικής υπηρεσίας του AJ, ο Αλ Άνστεϊ, δήλωσε ότι η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου «ξεπερνά τη λογική». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη φυλάκιση των τριών συναδέλφων μας ούτε καν για ένα λεπτό (…) η καταδίκη τους ξεπερνά τη λογική, δεν έχει νόημα και δεν μοιάζει με δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Άνστεϊ σε ανακοίνωσή του. «Τώρα υπάρχει μόνο μία λογική εξέλιξη: να ανατραπεί η απόφαση και η Αίγυπτος να αναγνωρίσει τη δικαιοσύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε σθεναρά να αφεθούν ελεύθεροι», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Αιγύπτιο-Καναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στη χώρα πριν το δίκτυο απαγορευθεί στην Αίγυπτο, καθώς και ο Αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρέστε καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή στην οποία προστίθεται μια δεύτερη, τριών ετών φυλάκισης, αυξάνοντας σε 10 τα έτη που του επιβλήθηκε να μείνει στη φυλακή. Και οι τρεις δημοσιογράφοι που δικάζονταν παρέμεναν φυλακισμένοι εδώ και 160 ημέρες.

Στο πλαίσιο της ίδιας δίκης —η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή— 11 ακόμη κατηγορούμενοι οι οποίοι δικάζονταν ερήμην, ανάμεσά τους τρεις ξένοι, δύο Βρετανοί και μια Ολλανδή, καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ανάμεσα στους εννέα κατηγορούμενους που βρίσκονται φυλακισμένοι, πέραν των τριών δημοσιογράφων, οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη και δύο απηλλάγησαν των κατηγοριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα