Διερευνητική η πρώτη συνάντηση για το Κυπριακό

Κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση καθορίστηκε ο χρόνος των επισκέψεων, στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Η ακριβής ημερομηνία των επισκέψεων θα καθοριστεί σύντομα. Η επόμενη συνάντηση των κ. Μαυρογιάννη και Οζερσάι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.

Στην πρώτη τους συνάντηση, μετά την συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου επί του κοινού ανακοινωθέντος, οι δύο διαπραγματευτές προχώρησαν σε ανταλλαγή απόψεων για διαδικαστικά θέματα.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Παρούσα στη συνάντηση

ήταν και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η τουρκική πλευρά ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα. Το θέμα τέθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Τρίτη.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος και τούτο έχει καταστεί σαφές προς τον Ντερβίς Έρογλου.

Όπως προκύπτει από διάφορες πλευρές, οι Τούρκοι θέλουν να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ώστε να δημιουργηθεί ένα πιεστικό πλαίσιο, ενώ εκ των πραγμάτων θα προκύψει και η ανάγκη μεσολάβησης ή και επιδιαιτησίας, αν και τούτο αποκλείεται μέσα από τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου.

Economist: «Σχέδιο Ομπάμα» και «συνομοσπονδία» στην Κύπρο

Ως ένωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε μία «συνομοσπονδία» με δύο συνιστώντα κράτη που θα διοικούν τις υποθέσεις τους περιγράφει το περιοδικό Economist τον «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έργολου.

Όπως γράφει το κυπριακό site sigmalive.com, στην αναφορά του στις εξελίξεις στην Κύπρο με τίτλο «Μία αχτίδα ελπίδας», το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι νέες συνομιλίες επαναρχίζουν «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ηγετών, που ήταν προθυμότεροι να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να τερματίσουν τη 40ετή διαίρεση του νησιού».

Διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή τη φορά μπορούν να επιλυθούν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια. Ωστόσο, σχολιάζεται πως είναι υποβοηθητική η ανάμιξη των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως γράφει ο Economist, ο «οδικός χάρτης» για τις νέες συνομιλίες είναι ήδη γνωστός στη Λευκωσία ως «σχέδιο Ομπάμα».

Αναφέρεται επίσης ότι με το ΑΚΕΛ στο πλευρό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ομπάμα».

«Ο κ. Αναστασιάδης, ηγέτης του συντηρητικού Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ο μόνος Ε/κ πολιτικός ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο Αναν. Αυτή τη φορά, έχει το ΑΚΕΛ, τους κομμουνιστές της Κύπρου, με το μέρος του. Μαζί τα δύο κόμματα μπορούν να κερδίσουν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ομπάμα».

Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, το κείμενο υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία. «Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην διψασμένη από ενέργεια Ευρώπη θα ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία. (Το ε/κ σχέδιο για να κτιστεί τερματικό στην Κύπρο και αγωγός στην Κρήτη την Ελλάδα και την Ιταλία κρίνεται ως ακριβό και μη πρακτικό). Η τριμερείς συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην προβληματική περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, το κείμενο αναφέρει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία. «Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην διψασμένη από ενέργεια Ευρώπη θα ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία. (Το ε/κ σχέδιο για να κτιστεί τερματικό στην Κύπρο και αγωγός στην Κρήτη την Ελλάδα και την Ιταλία κρίνεται ως ακριβό και μη πρακτικό). Η τριμερείς συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην προβληματική περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προσθέτεται ότι η Κύπρος προσπαθεί εν ολίγοις να βρει τα πόδια της μετά την κατάρρευση των τραπεζών του περασμένου χρόνου. Υποστηρίζει ότι η επανένωση θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα φέρει γρηγορότερα την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα