Διασπαστικές τάσεις στους δικηγόρους

Ο πρόεδρος του  ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος δίνει τη δική του απάντηση  στους 29 προέδρους  Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι έθεσαν θέμα να συζητηθεί εκτός  ημερήσιας διάταξης (αποκλειστικό θέμα ο νέος κώδικας δικηγόρων) το φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά οι διατάξεις που αφορούν τους δικηγόρους.

Στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει, μεταξύ των άλλων: «Η Ολομέλεια αποτελεί επιτελικό όργανο συλλογικού προσδιορισμού των στόχων της ελληνικής δικηγορικής κοινότητας, εναρμονιζόμενη πάντοτε με την αποφασιστική αρμοδιότητα που διατηρούν,

κατά το νόμο, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι. Οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ισορροπίας αυτής, από όπου και αν εκπορεύεται, μαρτυρά στρεβλή κατανόηση του ρόλου της Ολομέλειας.

Πολλώ δε μάλλον όταν επιχειρείται να βασιστεί και να αιτιολογηθεί επί ανακριβειών και εσφαλμένων ερμηνειών των ισχυόντων νόμων, προκαλώντας σύγχυση και αδικαιολόγητο πανικό στα μέλη μας (όπως, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση του ισχυρισμού περί δήθεν τετραπλάσιας αύξησης του δικαστικού ενσήμου)».

Παράλληλα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Οι παρασκηνιακές διεργασίες και η προσπάθεια μονομερούς και ετσιθελικής επιβολής της βούλησης μεμονωμένων εκπροσώπων, τάχα κομιστών των μόνων σωτήριων λύσεων και η απόπειρα στοχοποίησης των διαφωνούντων με τις εν λόγω πρακτικές ως δήθεν μειοδοτών, μόνο κατακριτέα μπορεί να τυγχάνει, καθώς – εν μέσω μιας προσπάθειας πλήρους στρέβλωσης της πραγματικότητας – καταλήγει να δημιουργεί κινδύνους διάσπασης του δικηγορικού σώματος και να αποπροσανατολίζει από τα υπαρκτά προβλήματα».

Αντίθετες φωνές πάντως, έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Αδαμόπουλος και εντός του ΔΣΑ καθώς  μέλη της διοίκησης (Δ. Βερβεσός, Γιαν. Βλάχος, Π. Γαλετσέλης, Θ. Καμενόπουλος, Θ. Συμεωνίδης, Θ. Σχινάς και Χριστίνα Τσαγκλή)  συγκαλούν αύριο «άτυπη» συνέλευση – συγκέντρωση των δικηγόρων της Αθήνας, με θέματα: 1) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, 2) την υπαγωγή των δικηγόρων στον ΕΟΠΥΥ, 3) την αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, 4) αμοιβές και αποζημίωση  εμμίσθων δικηγόρων, 5) κατάργηση υποχρεωτική παράταση στα συμβόλαια και νέος Κώδικας Δικηγόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα