Διακρίσεις σε βάρος μεταναστών ενοικιαστών στη Γερμανία

«Δεν ενοικιάζεται σε ξένους!» φέρεται να ήταν η απάντηση Γερμανού ιδιοκτήτη στην τουρκικής καταγωγής Αϊσεγκιούλ Ακάρ, η οποία ήθελε να νοικιάσει το σπίτι του.

Η Αϊσεγκιούλ Ακάρ πήγε από την Τουρκία στη Γερμανία πριν από τριάντα χρόνια και ζει μόνιμα στη Βόννη. «Έχω μετακομίσει τρεις φορές όλα αυτά τα χρόνια. Όποτε μπήκα στη διαδικασία να ψάξω για σπίτι είχα άσχημες εμπειρίες. Στα μάτια των Γερμανών ιδιοκτητών δεν ήμουν εύκολα αποδεκτή: είχα το λάθος όνομα, έντονη προφορά και ένα λάθος παρουσιαστικό», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Η προσωπική ιστορία της Αϊσεγκιούλ

Ακάρ εμφανίζεται ενδεχομένως ακραία όμως η πλειοψηφία αλλοδαπών ενοικιαστών έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει διακρίσεις από πλευράς Γερμανών ιδιοκτητών. Μουσουλμάνοι και Αφρικανοί κυρίως υφίστανται τέτοιες διακρίσεις.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληγε προ διετίες και σχετική έρευνα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των Ιδρυμάτων για την Ένταξη των μεταναστών σε δείγμα 10.000 ερωτηθέντων με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Στη Γερμανία το «νοίκι» αποτελεί τον κανόνα και η ιδιοκατοίκηση την εξαίρεση. Στις μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο ή το Αμβούργο, το 80% των κατοίκων ζει στο νοίκι.

Οι λιγότερο εύποροι ενοικιαστές, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι ή φοιτητές συνήθως δεν προτιμούνται. Το ίδιο και οι μετανάστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα