ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Σε μαζικές διαδηλώσεις κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάλυση του κοινοβουλίου από το  Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων αλλά και για το  διάταγμα  που εξέδωσε την Κυριακή και με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του.

Οι εκκλήσεις για τις  διαδηλώσεις έγιναν από οργανώσεις νεαρών υπερμάχων της δημοκρατίας, αλλά και από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ εκτιμάται ότι αρκετοί βουλευτές θα επιχειρήσουν να σπάσουν το στρατιωτικό κλοιό και να

μπουν στο κοινοβούλιο.

Η διαδήλωση προβλέπεται να ξεκινήσει αργότερα το απόγευμα, όμως πολλοί άνθρωποι ήδη κατευθύνονται προς την έδρα του κοινοβουλίου, που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι σκοπεύει να παραδώσει την εκτελεστική εξουσία στον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας πριν τα τέλη του μήνα, όμως θα διατηρήσει τη νομοθετική εξουσία και θα εξακολουθήσει να ελέγχει άλλα θεσμικά όργανα στο όνομα της «ισορροπίας των εξουσιών».

Τόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα όσο και τα κόμματα του «επαναστατικού» κινήματος χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή  «πραξικόπημα».

Ο στρατός, όπως εκτιμούν αναλυτές, δρα με το σκεπτικό ότι ο Μοχάμεντ Μούρσι, ο υποψήφιος με την Μουσουλμανική Αδελφότητα για το προεδρικό θώκο θα είναι ο νικητής των εκλογών έναντι του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού επί Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ, και με το νέο διάταγμα που εξέδωσαν αποδυναμώνουν τον πρόεδρο από κάθε ουσιαστική εξουσία διατηρώντας για τον ευατό τους το σύνολο των εξουσιών.

«Η Αδελφότητα και ο στρατός προετοιμάζονται για τη μάχη του κοινοβουλίου», έγραφε σήμερα η φιλελεύθερη εφημερίδα αλ Ουάφντ.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ζήτησε σήμερα να μεταφερθεί «άμεσα και συντεταγμένα» η εξουσία από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στις «πολιτικές αρχές που εκλέχθηκαν δημοκρατικά», όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση είχε προβεί χθες και η Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα