Διαχειρίσιμες οι ζημιές της BlackRock

11:18 2/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Παρά τις αιτιάσεις για την κατάσταση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock διαμορφώνει μια εξαιρετικά ευνοϊκή εικόνα για τις εγχώριες τράπεζες: οι ζημιές του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή αναμενόμενες απώλειες από την μη εξυπηρέτηση δανείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι περιορισμένες

και απολύτως διαχωρίσιμες.

Το σύνολο των ζημιών πιστωτικού κινδύνου (που πλην της BlackRock περιλαμβάνει επίσης τα δάνεια των θυγατρικών των τραπεζών στο εξωτερικό αλλά και δάνεια σε εταιρίες του δημόσιου τομέα) διαμορφώνεται για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες στα 31,36 δισ. ευρώ. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται αρκετά υψηλό ωστόσο οι τράπεζες είχαν μεριμνήσει για την αντιμετώπιση των κακών δανείων. Τόσο στα χρόνια της ευφορίας όσο και κατά την τελευταία δύσκολη τριετία διενήργησαν προβλέψεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, σε τουλάχιστον 11,1 δισ. ευρώ εκτιμάται η λειτουργική κερδοφορία των τεσσάρων, για την περίοδο 2012-2014, κέρδη που θα διοχετευθούν για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων. Έτσι η καθαρή ζημία από τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι μόλις 5,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων. Πρόκειται για εύκολα διαχειρίσιμο ποσό καθώς οι τράπεζες και μετά το πλήγμα αυτό θα παρουσίαζαν ισχυρή κεφαλαιακή βάση ύψους 12,25 δισ. ευρώ. Έτσι, για να επιτευχθεί η απαίτηση της ΤτΕ για ίδια κεφάλαια 15,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, θα απαιτούνταν συνολικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που οι μέτοχοι των τραπεζών θα μπορούσαν εύκολα να καλύψουν.

Όμως τελικά οι αυξήσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες αγγίζουν τα 28 δις. ευρώ. Τι έγινε και …χάθηκε η μπάνκα; Τα πάντα άλλαξαν με το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το γνωστό PSI+. Από το πρόγραμμα «εθελοντικής» ανταλλαγής ομολόγων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επιβαρύνθηκαν με οριστικές ζημίες ύψους 28,21 δισ. ευρώ. Το πλήγμα αυτό όχι μόνο εξαφάνισε τα κεφάλαια των μετόχων, αλλά σήμερα σχεδόν όλες βρίσκονται με αρνητικά κεφάλαια: θεωρητικά οι μέτοχοι όχι μόνο έχασαν τα λεφτά τους, αλλά…χρωστούν κιόλας. Δεν είναι συμπτωματικό το ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ύψους 27,5 δισ. ευρώ, είναι αντίστοιχες των απωλειών με τις οποίες επιβαρύνθηκαν από την αθέτηση του ελληνικού Δημοσίου και τη μη πληρωμή των ομολόγων που είχε εκδώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα