Δεν «θα πέσουν», δεν «θα καταρρεύσουν» πρέπει «να τους ρίξουμε»

Το κρίσιμο στοιχείο που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και γέμισε με ελπίδες ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που παλαιότερα είτε δεν είχε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον έβλεπε επιφυλακτικά, ήταν η εκφώνηση από την ηγεσία του κόμματος «Ότι στο μέτρο και στον βαθμό που μας εμπιστευθείτε θα δουλέψουμε για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα απο το μνημόνιο

και από την φτωχοποίηση».

Οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάλεξαν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και όχι το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους Οικολόγους Πράσινους, για κάποιους λόγους που πρέπει να τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν και για την πορεία μας απ εδώ και πέρα :

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείστηκε στην Ελλάδα, το σύνθημα «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» έθετε ευθέως ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος γίνεται με κατάργηση της πολιτικής του μνημονίου, αλλά δεν αρκεί η κατάργηση μόνο του μνημονίου, γιατί η ελληνική οικονομία και η έξοδος από την κρίση έχει μια ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε και επιμένει στην γραμμή εντός ΕΕ, εντός ΕΥΡΩ, εκτός των μνημονίων. Απορρίψαμε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για έξοδο από το ευρώ, όχι για λόγους εμμονής αλλά γιατί η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, αυτή καθ’ αυτή, σημαίνει ότι επιδιώκεται η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού κεφαλαίου μέσω της υποτίμησης του νομίσματος. Η υποτίμηση είναι ταυτόχρονα υποτίμηση της τιμής της εργασιακής δύναμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η μόνη συστηματική δύναμη κριτικής απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων και της εξοντωτικής λιτότητας που πέρα από το επίπεδο της καταγγελίας έχει και ένα συνεκτικό σχέδιο αντιπροτάσεων που συνεχώς το ειδικεύει και το επικαιροποιεί.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή κινηματικό χαρακτήρα διακριτό από όλους τους άλλους, μέσα στην κοινωνία μαζί με τους πολίτες. Την τελευταία τριετία η πολιτική του μνημονίου ώθησε μεγάλες κοινωνικές ομάδες να αντισταθούν, να διαμαρτυρηθούν να διαδηλώσουν. Εκεί βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωνε εξέφραζε και πολιτικοποιούσε σε προοδευτική ρότα τις κοινωνικές αντιστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πλέον αξιόπιστη δύναμη ότι θέλει την ενότητα του ευρύτερου αριστερού χώρου αλλά και συνάντηση με πολίτες που δεν ήταν μέχρι χτες αριστεροί αλλά εγκαταλείπουν το παλιό πολιτικό σύστημα.

ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα

Οι εκλογές ήταν εντολή αλλαγής και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε οργανωτικό επίπεδο. Ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί την κυβέρνηση και προφανώς δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα όπως ήταν στο 3% – 5%. Σήμερα βαδίζουμε στη φάση της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρώτο του συνέδριο με στόχο να γίνει ένα ενιαίο δημοκρατικό κόμμα των μελών του, πολυφωνικό και πολυτασικό , με πλειοψηφία και μειοψηφία παράλληλα όμως ένα κόμμα που θα αποφασίζει και δεν θα έχει παραλυτική πολυφωνία στην εκφορά του δημόσιου λόγου του.

Οι εκλογές ήταν εντολή εμβάθυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την προγραμματική του επάρκεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%-5% εκφωνούσε «τι θα ήθελε ή τι θα έπρεπε να γίνει», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του σήμερα, εκφωνεί «τι μπορεί και τι θα γίνει». Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με ταχύτατα βήματα γίνεται «η αριστερά του συγκεκριμένου».

Δεν υπάρχει Εδέμ στην μετα-μνημονιακή περίοδο

Η κυβέρνηση και όσοι συντέλεσαν στην καθολική καταστροφή της οικονομίας την τελευταία τριετία, θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν μια στατιστική έστω σταθεροποίηση – ανάκαμψη της οικονομίας, πάνω στις στάχτες της ελληνικής κοινωνίας. Στο τέλος των μνημονίων, το οποίο κάποια στιγμή θα έρθει, αφού πρωτίστως θα έχει ολοκληρωθεί και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ενώ θα έχει προηγηθεί η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση, δεν θα υπάρχει Εδέμ, αλλά μια κοινωνία που θα έχει συντριβεί σε όλα τα επίπεδα και μια οικονομία πλήρως κατεστραμμένη που θα πάρει πολλά χρόνια να ανασυγκροτηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ οφείλει από τώρα μέσα από το πρόγραμμά του να μιλήσει για την ανασυγκρότηση, δηλαδή την δική μας οπτική της ανάπτυξης. Τι εννοεί ο Σαμαράς και το ΔΝΤ λέγοντας ανάπτυξη; Ποια ανάπτυξη όμως μπορεί να μας βγάλει από την κρίση; Όχι πάντως αυτή που οδήγησε τον πλανήτη σε εκτεταμένη οικολογική καταστροφή και ταυτοχρόνως βύθισε τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του στη φτώχεια, αυτή που εξάντλησε τα φυσικά αποθέματα όπως το νερό, τα δάση, το έδαφος και τα ορυκτά και υποβάθμισε τα οικοσυστήματα, αφήνοντας πίσω της την καταστροφή. Ποιό θα είναι το κοινωνικό μέρισμα αυτής της ανάπτυξης; Θα είναι μια νέα περίοδος φαταουλισμού για τους ημέτερους και ψίχουλα για τους πολλούς; Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφορά κάτι τέτοιο και έχουμε σχέδιο για να το αποτρέψουμε.

Η ανάπτυξη, για να έχει διάρκεια, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της ισόρροπης συμμετοχής σ’ αυτήν όλων των παραμέτρων του τρίπτυχου : οικονομία, περιβάλλον και κοινωνία. Η ολοκληρωμένη θεώρηση της ανάπτυξης είναι δρόμος ώστε οικονομική δραστηριότητα να μην υπονομεύει το φυσικό περιβάλλον και να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Ένα βιώσιμο συνεπώς μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να διασφαλίζει την ισόρροπη επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και κοινωνικής συνοχής.

Λέγαμε την προηγούμενη περίοδο «θα πέσουν», «θα καταρρεύσουν». Τα πράγματα φαίνεται ότι δεν κινήθηκαν γραμμικά. Συνεπώς το «θα πέσουν» πρέπει να μετασχηματιστεί σε «να τους ρίξουμε». Και για να τους ρίξουμε, δεν αρκούν τα συνθήματα, αλλά θέλει στρατηγική, οργανωτική συγκρότηση και προγραμματική εμβάθυνση.
twitter: @Czachariadis
*Ο Κώστας Ζαχαριάδης μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Keywords
Τυχαία Θέματα