«Δεν θα μας εγκλωβίσετε σε δίλημμα εκλογών»

Με μια ομιλία υψηλών τόνων και, υπό προϋποθέσεις, προεκλογικής λογικής ο κ. Σαμαράς κλιμάκωσε τη ρητορική του για το ζήτημα της ΕΡΤ, ένα 24ώρο πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα κρίνει το μέλλον της τρικομματικής και το ενδεχόμενο εκλογών. Ο κ. Σαμαράς έβαλλε ευθέως προς τους δύο εταίρους του στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι η αναφορά του στον αρχηγό της αξιωματικής

αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ήταν μόλις ενός λεπτού, ενώ στο σύνολο της ομιλίας του κυριάρχησαν τα μηνύματα προς τη… συμπολίτευση.

Ο κ. Σαμαράς ενέταξε το κλείσιμο της ΕΡΤ – για το οποίο εμφανίστηκε αμετακίνητος – στο πλαίσιο όχι μόνον των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα για περιορισμό του Δημοσίου αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό στίγμα που ο ίδιος θέλει να δώσει, ενόψει ίσως και εκλογών.

Συγκεκριμένα, προκάλεσε τους δύο εταίρους του να απαντήσουν από πού, αν όχι από την αμαρτωλή ΕΡΤ – θα βρεθούν οι 2.000 απολύσεις για τις οποίες «και οι τρεις αρχηγοί βάλαμε την υπογραφή μας». Χαρακτήρισε την παρέμβασή του στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ως πρόφαση, σημειώνοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η προώθηση ή μη των μεταρρυθμίσεων και, συνεπώς, κάλεσε άπαντες να απαντήσουν αν η κυβέρνηση θα σύρεται πίσω από τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει το μνημόνιο ή θα αναλάβει δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Καταλήγοντας το συλλογισμό του, ο κ. Σαμαράς έφθασε και στο ενδεχόμενο των εκλογών, επιλέγοντας να αλλάξει το διακύβευμα. Το ζήτημα, είπε, δεν είναι οι εκλογές αλλά ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, να βάλει τη χώρα σε περιδίνηση και τη χρηματοδότησή της σε περιπέτεια. «Κανείς δεν θέλει τις εκλογές. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς δεν θα το χρεωθούμε και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει. Το πρόβλημα είναι το ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια και θα πάρει στις πλάτες του τη διακοπή χρηματοδότησης της χώρας. Άλλοι να προσέχουν μην το χρεωθούν», κατέληξε ο κ. Σαμαράς χειροκροτούμενος από τους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που βρέθηκαν στο προσυνέδριο του Ναυπλίου.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, πολλοί γαλάζιοι βουλευτές αν και απορρίπτουν συλλήβδην σενάρια αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού, κάνουν λόγο για… καταστροφικούς χειρισμούς και απουσία στρατηγικού σχεδίου από τους στενούς του συνομιλητές οι οποίοι και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο…

Τι είπε για την ΕΡΤ

«Τόσο καιρό τηλεόραση είχαμε, δημόσια ενημέρωση δεν είχαμε. Το κάστρο των βολεμένων έμενε άθικτο. Αυτό ερχόμαστε να ανατρέψουμε γιατί είναι σωστό, δίκαιο και έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια. Δεν χρειαζόταν να μας το ζητήσει κανείς για να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε θυσίες σε όλους και να αφήνουμε τους βολεμένους. Είναι υποκρισία να μας λένε να κάνουμε πίσω.», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνέχεια είπε: «Η ΕΡΤ ήταν η πιο αδιαφανής. Υπήρχαν έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Στις αλλεπάλληλες απεργίες όλοι πληρώνονταν κανονικά. Υπήρχαν άνθρωποι στην ΕΡΤ που είχαν να πατήσουν χρόνια. Πληρώνονταν απίστευτα ποσά σε υπερωρίες. Ο αρμόδιος εισαγγελέας διαφθοράς διέταξε έρευνα, δεν θα ασχοληθώ με αυτά. Έπρεπε να καταργήσουμε μία τέτοια ΕΡΤ. Θα μαθευτούν όσα έμεναν κουκουλωμένα μέχρι εχθές. Η ΕΡΤ ήταν ακόμα και πιο σπάταλη από τα άλλα κανάλια, αλλά τηλεθέαση κάτω από τη μισή. Κανείς δεν λέει ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κρίνεται από τα ποσοστά τηλεθέασης. Ασφαλώς μέσα στην ΕΡΤ υπήρξαν αξιόλογα προγράμματα και άνθρωποι που χάνονταν μέσα στα κυκλώματα που κυριαρχούσαν τα πάντα. Από αυτά τα κυκλώματα απαλλάσσουμε τη δημόσια τηλεόραση».

Keywords
Τυχαία Θέματα