Δεν τα κατάφεραν οι ομογενείς υποψήφιοι βουλευτές

Ο λόγος για την κ. Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη, τον Σπυρίδωνα Ασλανίδη και τον Λάμπρο Σαββίδη που μίλησαν στην Deutsche Welle.

Μόλις το 20% κατάφερε να αποσπάσει το SPD στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου απέτυχε να εκλεγεί η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη. Εάν έπαιρνε, όπως αναμένονταν, τουλάχιστον 22 %, τότε η ομογενής θα ήταν μέλος της νέας γερμανικής βουλής. Η Στέλλα

Κυργιανέ-Εφραιμίδη, εμφανώς απογοητευμένη με τα αποτελέσματα των εκλογών, διχάζεται για το αν πρέπει να συνεργαστεί το κόμμα της με τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. «Κατά κάποιο τρόπο θα την ήθελα για να αλλάξουμε τουλάχιστον την ευρωπαϊκή πολιτική και να μπορέσουμε να βάλουμε ένα δικό μας στίγμα στα κοινωνικά θέματα. Από την άλλη πλευρά γνωρίζω όμως ότι σε τέσσερα χρόνια και πάλι δεν θα έχουμε καταφέρει να αναγνωρίσουν οι πολίτες το στίγμα του SPD. Είναι δύσκολο να το απαντήσω. Αλλά εάν φτάσουμε ως εκεί, ας αποφασίσουν τα μέλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δηλώνει η ομογενής.
Ο υποψήφιος των Πρασίνων στην εκλογική περιφέρεια της πόλης του Λύμπεκ στη βόρεια Γερμανία, Σπυρίδωνας Ασλανίδης αποδίδει την πτώση στο 8,4% (έχασε 2,3 μονάδες) σε επικοινωνιακές αδυναμίες. Συγκεκριμένα σημείωσε πως το κόμμα του κατέβηκε με ένα σύνθετο και αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο δύσκολα μπορούσε να κατανοήσει ο μέσος γερμανός πολίτης, εστιάζοντας ειδικότερα στις φορολογικές αυξήσεις που ζητούν οι Πράσινοι. Για μια πιθανή συνεργασία με τους χρηστιανοδημοκράτες υποστηρίζει πως «η πολιτική δεν είναι ζήτημα προσωπικής ευαισθησίας αλλά σημαίνει να επιδιώκεις να λύνεις προβλήματα. Βασικά ισχύει ο κανόνας ότι μεταξύ δημοκρατών θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα μπορέσει το κόμμα μας να συνεργαστεί μαζί τους».

Προσθέτει ότι το σημαντικότερο εμπόδιο είναι «η προσπάθεια που καταβάλει η Άνγκελα Μέρκελ να θέλει τη Γερμανία να παίζει το παιχνίδι της δυνατής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ίδια αυτό της Μάργκαρετ Θάτσερ», αντιτείνοντας τη δική τους στάση που θέλουν να κινείται η χώρα στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή της πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ενωμένης Ευρώπης.

Ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο, Λάμπρος Σαββίδης, χαιρετίζει το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι δεν θα επιστρέψουν στη βουλή, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα αρνητική την πολιτική αυτού του κόμματος έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από κρίση. Θεωρεί πάντως πως οι προοπτικές κυβερνητικής συνεργασίας που διαγράφονται στον ορίζοντα δεν του εμπνέουν αισιοδοξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα