Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω ο Ερντογάν

16:37 6/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Ερντογάν, ο οποίος πριν την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική είχε εκτιμήσει ότι με την επιστροφή του θα έχουν τελειώσει και οι διαδηλώσεις, φαίνεται ότι έπεσε έξω και τώρα επισπεύδει το ταξίδι του και επιστρέφει απόψε στις 21:00 στην Τουρκία.

Η απουσία του δεν φαίνεται να κατεύνασε την οργή των χιλιάδων διαδηλωτών για την αδικαιολόγητη αστυνομική βία και τους τρεις νεκρούς διαδηλωτές.

Η

κατάσταση, κατά την έβδομη ημέρα των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι γίνεται πιο περίπλοκη καθώς ακόμη ένας άνθρωπος, αυτή τη φορά αστυνομικός, έχασε τη ζωή του στα Άδανα πέφτοντας από γέφυρα ύψους πέντε μέτρων την ώρα που κυνηγούσε διαδηλωτές, Οι συλλήψεις των διαδηλωτών έχουν αυξηθεί και μαζί και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Κινητοποιήσεις που συνοδεύονται και από αστυνομική βία αναφέρονται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Άγκυρα, την Σμύρνη, στο Τουντσελί και σε άλλες πόλεις.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά στη σύλληψη των έντεκα ξένων φοιτητών συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Γ. Ιατρίδη, όπως έγινε γνωστό αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς ωστόσο να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Όμως παραμένει άγνωστο για το εάν θα απελαθούν από τη χώρα.

Και εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων ο Ερντογάν σήμερα αναφερόμενος στους διαδηλωτές είπε «εξαίρω τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες».

Ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ο Ερντογάν είπε «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων». Ο Ερντογάν είπε «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

«Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν άφησε να διαφανεί μια πρώτη ένδειξη για το πώς πρόκειται να αντιδράσει μόλις επιστρέψει στην Τουρκία.Η προσοχή της κοινής γνώμης στην Τουρκία είναι στραμμένη στις αποψινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

Βουτιά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Σημαντική πτωτική τάση, η οποία λίγο πριν από τις 16:30 έφτασε στο 6%, παρατηρήθηκε στον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συλλήψεις ξένων διαδηλωτών

Από τους επτά ξένους που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας οι έξι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους ενώ ο ένας έχει προσαχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τυνησία τόνισε δε πως οι ξένοι «δεν φέρουν διπλωματικό διαβατήριο», όπως ανέφεραν από το πρωί φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ αυτών που έχουν προσαχθεί είναι και ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρόπουλος. Οι φοιτητές κρατούνται στο Τμήμα Αλλοδαπών της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να απελαθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα