Δεν ήρθε η «ανατροπή» - Τι λένε Fitch και Citigroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch, μάλιστα, που μόλις πρόσφατα αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, θεωρεί πως οι Έλληνες με την ψήφο τους αποφάσισαν η χώρα να μην …αλλάξει πορεία και να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας ενισχύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των κυβερνήσεών τους», αναφέρει σε νέα

έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, αξιολογώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι Έλληνες επιθυμούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η έκθεση της Fitch, σημειώνοντας πως σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία η κάλπη ανέδειξε πως οι πολίτες επιζητούν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οίκος, η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συνέχιση της σταθερότητας, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ο λόγος είναι το καλύτερο του αναμενομένου ποσοστό που έλαβε ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

«Το 8% του ΠΑΣΟΚ μπορεί να παράσχει σταθερότητα στη συγκυβέρνηση βραχυπρόθεσμα», τονίζουν οι αναλυτές της Fitch.

Στην Ελλάδα, συνεχίζει η Fitch, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, με ένα προβάδισμα τεσσάρων μονάδων. Αν αναλογιστεί κανείς την κλίμακα και το μέγεθος των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ένα προβάδισμα τεσσάρων βαθμών δεν φέρνει την εκλογική αντίδραση που απαιτείται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έκθεση της Citigroup που τονίζει πως «το εύρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρό, προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις».

Σε σημείωμά της, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος σε εθνικό επίπεδο, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ωστόσο, το εύρος της νίκης έναντι της κυβερνώσας ΝΔ δεν νομιμοποιεί το αίτημα προσφυγής σε εθνική κάλπη, εκτιμά η Citigroup.

«Το εύρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρό, προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» υπερθεματίζει.

«Τουλάχιστον, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ένα ανοδικό momentum, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» συνεχίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το άνωθεν συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από την επίδοση του κυβερνητικού εταίρου (ΠΑΣΟΚ), το οποίο πέτυχε εκλογικό ποσοστό υψηλότερο του αναμενομένου, καταλήγει η Citigroup, σκιαγραφώντας το… αύριο της πολιτικής σκηνής.

Keywords
Τυχαία Θέματα