Δεκτές οι αποδείξεις ακόμα και για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες σχετική τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις, εφόσον πρόκειται για εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις. Δηλαδή να έχει παρέλθει μεν η προθεσμία αλλά να πρόκειται για αρχική δήλωση και όχι συμπληρωματική.

Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει την τροπολογία οφείλεται

στον όγκο εργασίας των λογιστών που αναγκάστηκαν να υποβάλουν εκπρόθεσμα χιλιάδες δηλώσεις φορολογούμενων. Οι φορολογούμενοι δηλαδή χωρίς δική τους υπαιτιότητα θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους από 250 έως 1500 ευρώ. Για παράδειγμα κάποιος που είχε εισόδημα 45.000 ευρώ θα έπρεπε να προσκομίσει στην εφορία αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος δηλαδή 11.250 ευρώ. Εφόσον υπέβαλε εκπρόθεσμα τη δήλωση του δεν θα γίνονταν δεκτές οι αποδείξεις του κωδικού 049 με αποτέλεσμα να υπολογισθεί από την εφορία επιπλέον φόρος 1125 ευρώ. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό, που επί της ουσίας πρόκειται για αδυναμία των λογιστών και όχι από λάθος των φορολογούμενων, αποφασίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις αρκεί να είναι αρχικές αν και εκπρόθεσμες.

Ο νόμος σήμερα ορίζει οι αποδείξεις (κωδικός 049) υπολογίζονται εφόσον οι δηλώσεις είναι εμπρόθεσμες, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα