Χρυσός Κύκλωπας με άρωμα ελιάς…

Τι τον κάνει και ξεχωρίζει; Οι χρυσές πρωτιές! Η μια πρωτιά διαδέχεται την άλλη και η κατάκτηση της κορυφής φαντάζει συνηθισμένη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, μία ακόμη επιτυχημένη συμμετοχή για το 2013 σε διαγωνισμό εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων για το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» ήρθε με την κατάταξή του στα Χρυσά Βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Ισραήλ!

Φέτος έχει κερδίσει ήδη: δυο χρυσά Πανελλαδικά Βραβεία και την εισαγωγή του στη λίστα με τα καλύτερα λάδια του κόσμου σε διαγωνισμό της Νέας Υόρκης! Το

χρυσό βραβείο στο Ισραήλ κάνει όλους να μιλούν για το λάδι της Μάκρης και της Μαρώνειας, δύο παραδοσιακά ελαιοκομικές περιοχές, που συνεισφέρουν με τον καρπό τους σε πρώτες ύλες και με έναν «Κύκλωπα» να τις προστατεύει και να τις κάνεις παγκοσμίως γνωστές…

«Μετά από γνώση πολλών ετών στην παραγωγή του λαδιού και την καλλιέργεια πολλών ελαιόδενδρων προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα. Σήμερα είμαστε πιστοποιημένοι στο να παράγουμε βιολογικό λάδι» δηλώνει η Νίκη Κελλίδου, που έχει στο πλευρό της τον σύζυγό της και τις δυο τους κόρες συνεχίζοντας έτσι μια ξεχωριστή οικογενειακή παράδοση στο λάδι.

Επτά εκατομμύρια στρέμματα, όλα εκτάσεις με ελιές, καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Το δικό της σημαντικό μερίδιο συνεισφέρει και η θρακική γη. Η περιοχή θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, υπάρχουν δένδρα που είναι χιλιάδων ετών και οι ρίζες τους αγγίζουν τα χρόνια της αρχαιότητας…. Στην κοντινή δε Μεσημβρία υπάρχει και αρχαίο ελαιοτριβείο!

«Το λάδι μας θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου», δηλώνει η κ. Κελλίδου, η ψυχή του ελαιοτριβείου, και χαμογελά στην σκέψη ότι ήδη λάδι του «Κύκλωπα» βρίσκεται σε γευστικά τραπέζια του Παρισιού, του Μονάχου, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης.

Ο νομός Έβρου έχει 200.000 ελαιόδενδρα και 2.500 ελαιοπαραγωγούς. Οι περισσότεροι έχουν λίγα δένδρα , αλλά υπάρχουν και αυτοί με 10.000 δένδρα ή και 5.000 δένδρα. Σημειώνεται ήδη μια εντυπωσιακή στροφή στην καλλιέργεια της ελιάς. «Σε όλα τα μικρά κτήματα φυτεύουν και λίγα δένδρα για να έχουν το δικό τους λάδι, για να ξέρουν τι τρώνε όπως λένε».

Όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ του «παρθένου ελαιόλαδου» και του «σκέτου ελαιόλαδου»; Αυτό ειδικά το μυστικό καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές: « Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει αυτούσιο από χυμό ελιάς και μόνο με μηχανικές μεθόδους από το ελαιοτριβείο στην κατανάλωση. Ενώ το ελαιόλαδο σκέτο είναι λάδι εξευγενισμένο με διάφορες χημικές μεθόδους και προσμίξεις γι’ αυτό είναι και φθηνότερο. Η πλάνη του καταναλωτή είναι μεγάλη και γι αυτό καλύτερα να καταναλώνουμε παρθένο ελαιόλαδο γιατί το χειρότερο παρθένο είναι το καλύτερο ελαιόλαδο σκέτο».

Το αγουρέλαιο, το πρώτο προϊόν της φετινής παραγωγής, κυλλά ήδη στα καζάνια του «Κύκλωπα». Μικρές μπουκίτσες βουτηγμένες στο αχνιστό λάδι είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να πεις αντίο τόσο στον «Κύκλωπα», όσο και στους κάτι παραπάνω από φιλόξενους ιδιοκτήτές του…

Keywords
Τυχαία Θέματα