Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στην έξοδο

09:50 9/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Με το βλέμμα στην πολυαναμενόμενη έξοδο ή καλύτερα επιστροφή της χώρας στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται αντιμέτωπο με κρίσιμες αντιστάσεις. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με το …ζόρι λίγο πάνω από τις 1.300 μονάδες ενώ ο δείκτης των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE LargeCap) έκλεισε κάτω από τις 420 μονάδες, επίπεδο που δημιουργεί ανησυχία στους αναλυτές.

Χθες ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση απογοητεύοντας τους επενδυτές δεδομένων των θετικών εξελίξεων στην οικονομία. Ωστόσο

οι αισιόδοξοι ποντάρουν σήμερα στην έξοδο της χώρας στις αγορές και εκτιμούν ότι αν η έκδοση καλυφθεί με επιτυχία και το επιτόκιο διαμορφωθεί σε χαμηλό επίπεδο τότε μπορεί να ανανεωθεί η αισιοδοξία και να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο η Σοφοκλέους.

Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι το πολιτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί και δεδομένων των υψηλών κερδών που ήδη έχει αποκομίσει σε ετήσια βάση η χρηματιστηριακή αγορά εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες το πιθανότερο είναι να δούμε μια ήπια διόρθωση των τιμών. Το κλίμα βάρυνε και η απόφαση της Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα να μεταθέσει για τον προσεχή Αύγουστο την αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας. Η αναβολή αυτή διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν μια «γενναία» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάντως η αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα κυριαρχεί δεδομένων των πολύ θετικών εξελίξεων σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έκλεισε χθες στις 460 μονάδες βάσης που παραπέμπει στην προ μνημονίου εποχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την διάθεση σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα 102.941.176 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι ίδια με την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, δηλαδή 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή στη στάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς στη διαμόρφωση σειράς χρηματιστηριακών δεικτών. Συγκεκριμένα η στάθμιση της μετοχής θα αυξηθεί από 19% σήμερα στο 33% γεγονός που θα οδηγήσει –όπως εκτιμούν αναλυτές- σε εισροές κεφαλαίων στην μετοχή της τράπεζας ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με σύσταση long (μακροπρόθεσμη αγορά) για την Τράπεζα Πειραιώς και επίσης σύσταση αγοράς για το ομόλογο της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα