Χρηματιστήριο: Διχοτομημένη η εικόνα της αγοράς

Με ισχυρά κέρδη που προσεγγίζουν το 30% κλείνει η εφετινή χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών δίνοντας τη σκυτάλη στο 2014 έτος μεγάλων προκλήσεων αλλά και προσδοκιών.

Αν και η χρονιά κλείνει εντυπωσιακά με πολλές επιμέρους μετοχές διπλασίασαν τη τιμή τους ωστόσο η εικόνα της αγοράς εμφανίζει μια έντονη διχοτόμηση. Από τη μια πλευρά μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ και Folli Follie

καταγράφουν άνοδο άνω του 80% και από την άλλη οι τραπεζικές μετοχές για άλλη μια χρονιά κατέγραψαν μεγάλες απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Eurobank σημείωσε βύθιση κατά 89,85% ενώ ισχυρές απώλειες κατέγραψαν επίσης η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με -39,7% και η Τράπεζα Πειραιώς με -49,66%. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 23%.

Αναλυτές επισημαίνουν αυτή τη διχοτόμηση της αγοράς υπογραμμίζοντας ότι το +27% του Γενικού Δείκτη περιλαμβάνει το άλμα μετοχών όπως ΟΤΕ και τη βύθιση των τραπεζικών μετοχών. Όπως τονίζουν αν οι τράπεζες δεν σημείωναν πτώση τότε τα κέρδη του Γενικού Δείκτη θα ξεπερνούσαν το 50% και ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκονταν στα επίπεδα των 1.500 μονάδων!

Οι εκτιμήσεις για το 2014

Mερίδα αναλυτών, υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη τους για την ελληνική αγορά και εκτιμούν ότι το 2014 θα είναι μια εξαιρετικά θετική τροχιά. Σημειώνουν ότι παρά τις όποιες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις η μακροοικονομική βελτίωση και η επιστροφή της εγχώριας οικονομίας το 2014 αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα. Η Ελληνική αγορά, σημειώνουν, παραμένει μια από τις πιο φτηνές της Ευρώπης και μπορεί να προσφέρει υπεραποδόσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στο πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Σημειώνουν ότι η άνοδος των αποτιμήσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη και οφείλεται στην μείωση του κινδύνου χώρας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου από 28% που ήταν κάποιους μήνες πριν τώρα έχει συρρικνωθεί στο 6,5%. Άλλωστε, τονίζουν, τα χρηματιστήρια αποτελούν μηχανισμούς προεξόφλησης και δεν πρέπει να κρίνουμε τις αποτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα