ΧΡΕΗ 36 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Δήλωση κόλαφος από τον ΥΠΕΞ του Βελγίου, που καλεί τράπεζες και εταιρείες να υπολογίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω η Ισπανία πρέπει να εξυπηρετήσει άμεσα χρέος 36 δισ. ευρώ για τις περιφέρειές της.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες κάνουν μεγάλο λάθος, εάν δεν λαμβάνουν σοβαρά

υπ’ όψιν την πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου Ντίντιερ Ρέιντερς, τραντάζοντας τις αγορές μετά τα επιδεινωμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η δανειοδότηση της Ισπανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το τι θα κάνουμε εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Ήδη η Ισπανία είναι σε πολύ δύσκολη θέση, ακόμη και αν παραγνωρίσουμε την παλινδρόμηση της Ελλάδας, σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του Reuters Φιόνα Ορτιζ και Νίκολας Βινόκορ. Σημειωτέον ότι και η αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο η πιο εύρωστη, την Παρασκευή ζήτησε βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

«Δεν ξέρουμε πως η κυβέρνηση θα το κατορθώσει, αλλά μέχρι το τέλος του μήνα χρειαζόμαστε βοήθεια, για να ανταπεξέλθουμε στις πληρωμές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Καταλονίας Άρθουρ Μας, ο οποίος πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι: «Η οικονομία σας δεν θα ανακάμψει, εάν δεν μπορείτε να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας».

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπερχρεωμένες περιοχές πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με 36 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος είναι ευάλωτος μετά τα μεγάλα χρέη, που άφησαν οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Ήδη, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η  Bankia SA ζήτησε δάνειο ύψους 19 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να μειώσει τις ζημίες της και να αποφύγει την συντριβή. Σημειωτέον ότι η Bankia, η οποία στα διαθέσιμά της έχει το 10% των εθνικών καταθέσεων, έχει κρατικοποιηθεί. Πρόσφατα δε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την υποβάθμισε μαζί με άλλες τέσσερεις τράπεζες με την αιτιολογία την γενικότερη εικόνα της ισπανικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα