Χωρίζουν οι δρόμοι Εθνικής – Eurobank

21:59 7/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Δεν αποκλείεται το θέμα της συγχώνευσης να τεθεί ξανά στο μέλλον ωστόσο θα εξεταστεί από μηδενική βάση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η απόφαση για τη ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΤΧΣ σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Η Τράπεζα της ΕΛλάδος με ανακοίνωσή της «επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha,

Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου».

Όπως αναφέρει η ΤτΕ «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.»

«Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το σκεπτικό της απόφασης

Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη η Eurobank να παραμείνει αυτόνομη και να επιτελέσει τον συστημικό ρόλο για τον οποίο είχε εξ αρχής επιλεγεί: δηλαδή να αποτελέσει έναν από τους πόλους που θα συγκεντρώσουν άλλες μικρότερες τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα μπορεί να απορροφήσει την νέα Proton ενώ η Eurobank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το γεγονός ότι η Eurobank είναι θυγατρική κατά 85% της Εθνικής Τράπεζας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, καθώς μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση το ΤΧΣ θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και των δυο τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα