ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

Κάθε λεπτό του ευρώ φαντάζει εξαιρετικά πολύτιμο αυτές τις μέρες για τα κρατικά ταμεία και όμως 1 δισ. είναι «παρκαρισμένο» στο EFSF αν και η χώρα μας το δικαιούται. Οι «σκληροί» της ευρωζώνης θέλουν να «παγώσουν» την εκταμίευση του! «Μέχρι τις 30 του μήνα θα καταβληθεί το ποσό»  διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκλογές θα κρίνουν τη δόση των 4,2 δισ. ευρώ.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Μια μεγάλη πολιτικο-οικονομική σκακιέρα έχει στηθεί στην σκιά της

εξάπλωσης της κρίσης -που πλέον χτυπά την πόρτα και της Ιταλίας και της Κύπρου- με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις: Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πυρήνας εκείνων των κρατών –μελών που ονειρεύονται μια πιο μικρή και «σφιχτή» ένωση  φαίνεται να παίζει παιχνίδια στις πλάτες της Αθήνας αξιοποιώντας την θέση στην οποία έχει περιέλθει ώστε τελικά να πετύχει τα σχέδιά του.

Ίσως δεν είναι τυχαίο που ακόμη και τώρα που η Γηραιά Ήπειρος ισορροπεί σε «τεντωμένο σχοινί» η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως «το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα φέρει σε πέρας το οικονομικό της πρόγραμμά δεν είναι απλά το ερώτημα εάν το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία ή όχι, είναι μάλλον το ερώτημα εάν οι υποχρεώσεις στη μελλοντική Ευρώπη θα τηρούνται» δίνοντας σαφές στίγμα εμμονής στην λιτότητα.

Λίγο αργότερα ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε φέρεται να εξέφρασε σε βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με παρόντες στη συζήτηση, αμφιβολίες για την εφαρμογή των όρων που συνοδεύουν το ελληνικό μνημόνιο. «Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη», φέρεται να είπε ακόμη ο Γερμανός υπουργός.

Η Γερμανία αμέσως μετά τις εκλογές μοιάζει να θέλει να τραβήξει το σχοινί στις σχέσεις με την Αθήνα. Σε αυτή την τακτική  περιλαμβάνεται και το πάγωμα της δόσης του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την δόση του Μαΐου και θα βοηθούσε στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας.

Ενώ ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το 1 δισ. θα εκταμιευθεί μέσα στον Ιούνιο, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ούτε στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές δηλαδή.

Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησε να αποσπάσει από τους εταίρους μια θετική απάντηση για εκταμίευση του ποσού «για ανθρωπιστικούς λόγους», όμως ουδείς φάνηκε διατεθειμένος να δείξει αλληλεγγύη.

Από την άλλη, βέβαια, παράγοντες της Κομισιόν ανέφεραν ότι από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών δεν έχει ασκηθεί καμία πίεση για την εκταμίευση η οποία θα μπορούσε να γίνει «για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού υπάρχει σαφής έλλειψη φαρμάκων».

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών λέει πάντως πως για το συγκεκριμένο ποσό έχουν πέσει οι υπογραφές με τους Ευρωπαίους εταίρους και σε κάθε περίπτωση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Όπως και να έχει η δόση του Ιουνίου των 4,2 δισ. ευρώ είναι στον αέρα: Καθώς εάν δεν προκύψει και νέα περίοδος ακυβερνησίας η τρόικα είναι πιθανό να αναβάλλει και πάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα