«Χείρα βοηθείας» από τον Fitch με αναβάθμιση - «ρίσκο»…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σήμερα το απόγευμα ο Fitch, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε και το ειδησεογραφικό Πρακτορείο Bloomberg, θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε Β από Β-. Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να «σπρώξει» πτωτικά τα spreads κατά 30 έως 50 μονάδες βάσης δηλαδή από 490 στις 440 μονάδες βάσης και φυσικά

θα ανεβάσει περαιτέρω και τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Με την βαθμολογία Β η Ελλάδα λαμβάνει από τον Fitch την υψηλότερη βαθμολογία, μεταξύ των τριών διεθνών Οίκων. Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την χώρα στην κλίμακα Β- και η Moody’s πολύ χαμηλά στο Caa3.

Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών ο διεθνής οίκος επικαλείται για την αναβάθμιση το πρωτογενές πλεόνασμα, την βελτίωση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου ρίσκου ρευστότητας της χώρας, την επιστροφή στις αγορές και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στην αξιολόγηση θα αναφέρεται, πάντως, ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό.

Ο διεθνής οίκος τονίζει πως τα οικονομικά στοιχεία στηρίζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.

Η θετική αξιολόγηση του Οίκου Fitch έρχεται λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές, ωθώντας ορισμένους κύκλους να μιλήσουν για στήριξη της Κυβέρνησης: Εντούτοις η συγκεκριμένη κίνηση είχε προγραμματιστεί για τις 23 Μαίου του 2014, πολλούς μήνες πριν. Πάντως, σε αντίστοιχη περίπτωση, όταν προέκυψε η υπόθεση Μπαλτάκου, η Moody’s ανέβαλλε την αξιολόγηση της Ελλάδος από τις 4 Απριλίου στην 1η Αυγούστου λόγω του κινδύνου πολιτικών αναταράξεων και πρόωρων εκλογών.

Ο διεθνής Οίκος Fitch, από την πλευρά του, μόλις πρόσφατα (12 Μαίου) στην έκθεση Eurozone Sovereign Snapshot κατέγραφε τους παράγοντες από τους οποίους θα καθοριστεί η αξιολόγηση της χώρας. Σε αυτή ανέφερε ως αρνητικούς παράγοντες την αποτυχία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής.

Στον αντίποδα κατέγραφε τρεις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση της Ελλάδας:

- Πρώτον, σταθερή οικονομική ανάκαμψη που θα στηρίζεται στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος και θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα του χρέους.

- Δεύτερον, περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με νέα ώθηση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

- Τρίτον, σταθερή πτώση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ και ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα