Χείρα φιλίας Ομπάμα σε Μόσχα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε από την Πύλη του Βραδεμβούργου, από το σημείο που πριν από 50 χρόνια ο Τζον Φ. Κένεντι είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό του Βερολίνου απέναντι στη σοβιετική επεκτατικότητα. Τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος έτεινε χείρα φιλίας στη Ρωσία. «Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο εκείνες πριν από μισό αιώνα, αλλά ο αγώνας για Ελευθερία και Ασφάλεια και ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται», είπε. «Μπορεί πλέον να μη ζούμε με το φόβο μιας παγκόσμιας εξολόθρευσης,

αλλά όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ μπορεί να περιοριστεί κατά ένα τρίτο, χωρίς να επηρεάσει τη δυνατότητα να αμύνεται και να προστατεύει τους συμμάχους της.Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης ότι θα εργαστεί με εντατικότερους ρυθμούς για να κλείσει το στρατόπεδο κράτησης στο Γκουαντάναμο, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τι απαντά η Ρωσία

Η Ρωσία δεν μπορεί «να εξετάσει σοβαρά» τις προτάσεις αφοπλισμού που έκανε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Πως μπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά την ιδέα αυτή για την μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων όταν οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους αναχαίτισης αυτών των όπλων», δήλωσε ο Ρογκόζιν σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο.

Παράλληλα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα εκ νέου πριν από την ομιλία του Ομπάμα τις ανησυχίες της Μόσχας για τις αντιπυραυλικές ασπίδες που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι η ανάπτυξη υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς συμβατικών όπλων θα μπορούσε να κλονίσει την στρατηγική ισορροπία.

«Τα όπλα αυτά προσεγγίζουν το επίπεδο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων όσον αφορά την ικανότητα κρούσης. Τα κράτη που διαθέτουν τέτοια όπλα βελτιώνουν σθεναρά τις αμυντικές τους δυνατότητες», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στα κράτη αυτά, σε σύνοδο για τα αμυντικά ζητήματα που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

Κριτική από Μέρκελ για τις υποκλοπές

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία του άσκησε δημοσίως κριτική για τις αποκαλύψεις του προγράμματος PRISM, μέσω του οποίου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όσων χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα