Χάσαμε την πρωτιά, πατριώτη, αλλά δώστε ό,τι προαιρείσθε…

07:10 7/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο στοιχείο. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι διατηρεί με τα ελληνόκτητα πλοία της τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο. Μέχρι πρότινος διατηρούσε και η ελληνική σημαία την πρωτιά στην Ευρώπη. Τώρα, όμως η σημαία της Μάλτας, με χωρητικότητα ποντοπόρων πλοίων 45,45 τόνους γκρος κατόρθωσε και «αποκαθήλωσε» την ελληνική σημαία και πλέον περιορίζεται στην δεύτερη θέση με 41,69 τόνους γκρος. Η σημαία της Μάλτας αντιπροσωπεύει το 23,15% της συνολικής ευρωπαϊκής δύναμης, ενώ η ελληνική σημαία το 21,14%.

Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι ο ελληνόκτητος στόλος με σημαίες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεύει το 42,72% της κοινοτικής χωρητικότητας (σε dwt). Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην προσπάθεια του να «καταστήσει την ελληνική ναυτιλία ανταγωνιστική και φιλική σε επενδύσεις» επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και συζήτησε με όλο το προεδρείο τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποντοπόρο πλοίο και δρομολόγησε ένα ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Ένα θέμα, πάντως, που θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες είναι η απασχόληση νέων ναυτικών, στις θέσεις κατωτέρων πληρωμάτων με μισθούς που καθορίζονται από την Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών. Σχετική διάταξη είχε φέρει στο πρόσφατο νόμο που ψήφισε τον Ιανουάριο η Βουλή, αλλά το σχετικό άρθρο 19, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών. Τώρα, θα επανέλθει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με στόχο την απασχόληση χιλιάδων ανέργων νέων που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ανοιχτό είναι αυτό της εθελοντικής αύξησης της φορολογίας των Ελλήνων εφοπλιστών. Υπήρχε συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προεδρείου της ΕΕΕ να συνεισφέρουν περισσότερα οι εφοπλιστές στον κρατικό προυπολογισμό για την επόμενη τριετία. Ωστόσο, η προθεσμία για την υπογραφή των ιδιωτικών συμφωνιών έληξε στις 28 Ιουνίου και δόθηκε παράταση για συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου. Η συμμετοχή μέχρι τώρα των εφοπλιστών είναι μικρή, αλλά υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο προκειμένου να αυξήσουν την εθελοντική τους διάθεση.

Η ναυτιλιακή εταιρεία καλείται να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα προβεί εθελοντικά σε οικειοθελή παροχή προς το Ελληνικό Δημόσιο και ο υπολογισμός της συγκεκριμένης παροχής θα γίνει με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται κατά κυριότητα ή μη ή διαχειρίζεται. Εξάλλου, για τα πλοία με ελληνική σημαία θα καταβάλλεται κατʼ έτος επί τριετία ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση. Επίσης, για τα πλοία με αλλοδαπή σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν.27/1975 θα καταβάλλεται κατʼ έτος επί τριετία ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 27/1975, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4110/2013, χωρίς να αφαιρούνται οι υπό του νόμου τυχόν προβλεπόμενες μειώσεις ή εκπτώσεις, όπως αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφοι 1 και 5. Τέλος, η καταβολή του ποσού της οικειοθελούς προσφοράς θα πραγματοποιηθεί έως την 30/6/2014 για το έτος 2013 και ανάλογα έως την 30/6/2015 για το έτος 2014 και έως την 30/6/2016 για το έτος 2015, ημερομηνία ολοκλήρωσης και της τριετούς διάρκειας ισχύος του Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης επισημαίνει ότι «δεσμευτήκαμε να προβούμε σε εθελοντικό διπλασιασμό για τρία έτη της φορολογίας τόσο για τα πλοία υπό ελληνική σημαία όσο και για τα πλοία ξένων σημαιών που διαχειρίζονται εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων την κρίσιμη προσεχή περίοδο» και προσθέτει ότι «τα έσοδα του κράτους ενισχύονται ήδη και από την υποχρέωση των πλοίων υπόξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, να πληρώνουν από το 2013 ετήσιο φόρο χωρητικότητας».

Για το πρώτο ζήτημα, η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τα αίτια της αποφυγής της ελληνικής σημαίας και να λάβει μέτρα, πριν υποσταλούν περισσότερες ελληνικές σημαίες από το εθνικό νηολόγιο. Για το δεύτερο ζήτημα, φαίνεται ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκρίνονται στην εθελοντική αύξηση της φορολογίας. Αυτό σημαίνει, ότι, είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα που θα πληρώσουν επιπλέον θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, είτε επειδή δεν έχουν … εκπαιδευθεί να πληρώνουν αυξημένη φορολογία. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις η Πολιτεία, η κυβέρνηση, τα δύο πολιτικά κόμματα που κρατάνε σήμερα το τιμόνι της Ελλάδας, πρέπει να βρουν τρόπους είτε να τους πείσουν να πληρώσουν, είτε να τους μάθουν να πληρώνουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα