Χάρτα για τα Δικαιώματα των Μεταναστών ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου

14:23 1/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής για τις Ανισότητες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και διανοούμενους, καθώς και την προώθηση μιας Χάρτας για τα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις ανισότητες που αναπτύσσονται, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ασφαλώς και πρέπει να είμαστε

δημοσιονομικά υπεύθυνοι στις χώρες μας, αλλά η ευθύνη δεν μπορεί να πέσει μόνο πάνω στη μεσαία τάξη, τους φτωχούς, τους νέους, τους μετανάστες», καλώντας τους διεθνείς θεσμούς όπως το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να πάνε πέρα από τη μέτρηση του ΑΕΠ και να αρχίζουν να υπολογίζουν την ανισότητα ως δείκτη μίας υγιούς κοινωνίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στη Χάρτα για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, ο κ. Παπανδρέου έθεσε στο επίκεντρο του κινήματος τον εξανθρωπισμό και τον εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε τη Δημοκρατία στις απαιτήσεις των αγορών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι πρέπει να θυσιάζουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και την ευημερία τους στο όνομα του ανταγωνισμού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανθρώπων στο όνομα των συνόρων» είπε χαρακτηριστικά.

Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η μετανάστευση.

Αναλυτικά η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου εδώ.

Το Μεξικό, που φιλοξενεί τις εργασίες του Συμβουλίου, έχει δύο κόμματα - μέλη στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το Partido Revolucionario Institucional (PRI), που βρίσκεται στην κυβέρνηση και το Partido de la Revolución Democrática (PRD), που είναι στην αντιπολίτευση. Στην έναρξη του Συμβουλίου, μίλησαν μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος του PRI, Cesar Camacho και ο Πρόεδρος του PRD, Jesus Zambrano. Το γεγονός ότι, με την ευκαιρία του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς οι ηγέτες των δύο κομμάτων έβαλαν στην άκρη τις όποιες διάφορες τους για χάρη των κοινών ιδεολογικών αρχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση του Μεξικού προωθεί το διάστημα αυτό μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πολιτικές συναινέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα