Χαράτσι ακόμα και για τους «φτωχούς»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής», μόνο όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από την Εφορία απαλλαγή, ή πληρωμή του χαρατσιού σε περισσότερες των πέντε δόσεων ή τη μείωσή του.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι πολίτες βρίσκονται σε αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα αγαθά για στοιχειώδη διαβίωση των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους.

Το ακίνητο που πρόκειται να εξαιρεθεί θα πρέπει να αποτελεί

κύρια και μόνιμη κατοικία ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μη διαθέτει άλλο περιουσιακό στοιχείο, ακόμα και αυτοκίνητο. Στα αυστηρά κριτήρια είναι η συνολική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνάει σε αντικειμενική τις 150.000 ευρώ και η τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο να είναι έως 3.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα απαιτούμενα εισοδηματικά κριτήρια για το 2013 είναι:

• έως 6.000 ευρώ για τον άγαμο,

• έως 8.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά

• έως 9.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί

• έως 10.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά και

• για κάθε επόμενο παιδί το όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει για τους πολύτεκνους ή ανάπηρους με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ότι θα επιβαρυνθούν με μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλήρη απαλλαγή από το χαράτσι μπορούν να κερδίσουν οι μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Η υποβολή αίτησης για απαλλαγή ή μειωμένο χαράτσι θα γίνεται μόνο στην εφορία.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις εφορίες είναι:

Φορολογική δήλωση 2013Εκκαθαριστικό σημείωμα 2013, εφόσον έχει εκδοθείΦόρος ακίνητης περιουσίας 2010 ή συμβόλαιο ακινήτου αν έχει αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2010Προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης ΑναπηρίαςΠροκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.

Ειδικά για τους ανέργους, θα πρέπει κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού να επιδοτούνται για τουλάχιστον 6 μήνες κατά το περασμένο 12μηνο. Οι μακροχρόνια άνεργοι να έχουν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.

Συγκεκριμένα για τους ανέργους υπάρχουν και άλλα αυστηρά κριτήρια:

• Η εξαίρεση να αφορά μόνο την α’ κατοικία

• Κατοικία έως 120 τ.μ., συν 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο

• Τιμή ζώνης ακινήτου έως 3.000 ευρώ

• Οικογενειακό εισόδημα 2011 (φορολογική δήλωση 2012) έως 12.000 ευρώ

• Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 2010 έως 150.000 ευρώ συν 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα