Χαμηλές προσδοκίες για τα Warrants

09:59 3/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει η δεύτερη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων (warrants) των τραπεζών. Αναλυτές προεξοφλούν ότι η συμμετοχή των επενδυτών θα είναι χαμηλή καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να υπάρξουν πρωτοβουλίες για εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των warrants με στόχο την ταχύτερη επανιδιωτικοποίηση των τριών συστημικών τραπεζών

(Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank).

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι των warrants έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές τραπεζών σε προκαθορισμένη τιμή. Τις επόμενες ημέρες το σχετικό δικαίωμα θα μπορούν να ασκήσουν οι μέτοχοι της Alpha Bank. Από αύριο Τετάρτη 4 Ιουνίου, θα μπορούν οι κάτοχοι warrants της Alpha Bank να υποβάλλουν τις εντολές τους, ενώ την Τρίτη 10 Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία 2ης άσκησης των δικαιωμάτων. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν 7,4086 μετοχές της Alpha Bank για κάθε 1 warrant που διαθέτουν με τιμή άσκησης 0,4576 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή ο κάτοχος 100 warrant μπορεί να αποκτήσει 700 μετοχές με αξία κτήσης 320 ευρώ. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αξία της μετοχής είναι 0,811 ευρώ (κλείσιμο 02/06/2014), δηλαδή διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σε επίπεδα σχεδόν 55% υψηλότερα από την τιμή άσκησης, γεγονός που αποτελεί ισχυρό κίνητρο γα την άσκηση των δικαιωμάτων.

Στο τέλος Ιουνίου είναι η δεύτερη περίοδος για την άσκηση των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται σε επίπεδα 42% χαμηλότερα της τιμής άσκησης αποθαρρύνοντας την άσκηση δικαιωμάτων. Στις 2 Ιουλίου είναι η ημέρα άσκησης και των δικαιωμάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Χθες η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 1,82 ευρώ, κατά 3% Υψηλότερα από την τιμή άσκησης.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα είναι «ανοιχτού» τύπου, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να μην ασκήσουν ή να ασκήσουν είτε μέρος είτε το σύνολο των δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε περίοδο το επιθυμούν. Ωστόσο κάθε τρίμηνο η τιμή άσκησης αυξάνεται.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άσκηση των δικαιωμάτων στη δεύτερη περίοδο θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στην περίπτωση της Alpha Bank, η τιμή της οποίας διαπραγματεύεται με μεγάλο premium. Ο λόγος είναι ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και διεργασίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και την άμεση αξιοποίηση των warrants. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για την Ελλάδα, εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιων προτάσεων προς τους κατόχους των warrants με σκοπό να αποκτήσει γρηγορότερα τον έλεγχο των μετοχών των τραπεζών και να προχωρήσει στη συνέχεια στην πώλησή τους σε ιδιώτες. Την προοπτική αυτή ενθαρρύνουν και οι τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι η ταχύτερη επιστροφή τους σε ιδιωτικά χέρια θα δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο.

Ωστόσο παρά τις σχετικές προσδοκίες πολλοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς το ΤΧΣ είναι πιθανό να είχε μεγαλύτερες δυσκολίες στην ανάκτηση των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει στις 3 συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα