Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ. ΘΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

21:20 8/7/2012 - Πηγή: Matrix24

«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του κράτους και στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους ιδιώτες» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπογράμμισε δε ότι αυτή η πολιτική θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Επανέλαβε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται στην (α) δημοσιονομική προσαρμογή και η ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας με ταχύτατα συρρικνούμενα

τα «δίδυμα» ελλείμματα (β) μείωση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο (γ) επαναφορά της χώρας σε θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Επανέφερε την αναγκαιότητα για είσπραξη 11,5 δισ. ευρώ, από μέτρα, που όπως είπε «θα εξειδικευθούν σε χρονικό βάθος δημοσιονομικής προσαρμογής μεγαλύτερο της διετίας».

Δεσμεύτηκε για τον περαιτέρω περιορισμός της δημόσιας ελαστικής δαπάνης από 10% έως 20% το 2013 με τη μορφή δημοσιονομικών ισοδυνάμων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την γενική αναδιοργάνωση του Λογιστηρίου, αλλά και την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης με στόχο την προσωποποίηση των ευθυνών σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και απάτης.

Αναφορικά με τις συντάξεις τόνισε ότι θα προχωρήσει η εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων, ενώ διευκρίνισε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 15.781 πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη δεν έχουν απογραφεί.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» και πρόσθεσε: «Χρόνος και χώρος, για δημαγωγία, λαϊκισμό, καλλιέργεια ψευδαισθήσεων κούφιες απειλές, πυροτεχνήματα, πρακτικές πετροβολητή από την εξέδρα, δεν υπάρχει». Εξ ονόματος της κυβέρνησης είπε ότι η ίδια «άρχισε να καθιστά ξεκάθαρο στους εταίρους μας ότι αποτελεί σταθερή δέσμευσή της η επίτευξη των δημοσιονομικών και ευρύτερα των οικονομικών στόχων, καθώς και η άμεση υλοποίηση βασικών διαρθρωτικών αλλαγών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής». Κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι η ανάσχεση της ύφεσης,  η ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα