Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις απαιτούνται ΚΑΙ εσωκομματικές ανακατατάξεις

Δεν είναι μόνο τα δημοσκοπικά ευρήματα που πληθαίνουν και δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά πρώτος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, είναι η αίσθηση που εισπράττουμε καθημερινά από την επαφή με την κοινωνία, ότι το χρεοκοπημένο, διαπλεκόμενο και σαθρό πολιτικό απαράτ που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας για δεκαετίες πνέει τα λοίσθια.

Είναι εμφανές ότι ΝΔ

και ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη περίοδο θα κλιμακώσουν την επίθεση και επιχειρηθούν επικοινωνιακοί ελιγμοί τέτοιοι ώστε και την τελευταία στιγμή να ανακόψουν την δυναμική που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φαίνεται καθαρά και το προβάδισμα και η δυναμική νίκης. Μακριά από κάθε επανάπαυση, πέρα από κάθε θεωρία «ώριμου φρούτου» και από κάθε αλαζονεία πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δουλέψει, με συνέπεια λόγων και έργων, το πρόγραμμά, τις δεσμεύσεις, τους σχεδιασμούς του αλλά και να δυναμώσει την αντιπολίτευσή του. Όσο δυναμώνει το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα δυναμώνουν και οι επιθέσεις εναντίον του, με χτυπήματα κάτω από τη μέση και λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια μεγάλη και καθαρή εκλογική νίκη για να απαλλάξει τη χώρα από την καταστροφική συνταγή του Μνημονίου και της λιτότητας, για να βάλει φρένο στην καταστροφή και για να ξεκινήσει τη προσπάθεια, μαζί με την κοινωνία, για να ανορθωθεί η οικονομία και να αναπνεύσει η δημοκρατία.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα τον Ιούλιο του 2013 ήταν ένα σημαντικό, θετικό, αποφασιστικό βήμα που έδωσε μαζί με άλλα στοιχεία της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας ώθηση στον κομματικό μας φορέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια και έχοντας ένα εξαιρετικά δύσβατο τοπίο στο χώρο των ΜΜΕ, πολλές φορές ναρκοθετημένο, κατόρθωσε όχι μόνο να αντέξει στην συντριπτική πίεση που του ασκήθηκε από τον παλιό καταρρέοντα δικομματισμό και τους δορυφόρους του, αλλά να σταθεί όρθιος και σ ένα ιδιαιτέρως δύσβατο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίνεσθαι.

Από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μια ευρύτατη πολιτική και οργανωτική πλειοψηφία. Μισό χρόνο σχεδόν μετά το συνέδριο και εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, η πλειοψηφία που προέκυψε από το συνέδριο οφείλει, να ανασυνθέσει τις δυνάμεις της έτσι ώστε να εγγυηθεί τη συνέχιση της ανοδικής και νικηφόρας πορείας του κόμματος.

Οι τάσεις σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς οφείλουν να μην είναι και δεν είναι μόνιμα σχήματα. Διαμορφώνονται πολιτικές πλατφόρμες στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων και συγκλίσεων. Οι τάσεις σε ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα που καλείται να κυβερνήσει και δεν θέλει να είναι κόμμα αρχηγοκεντρικό όπως όλοι συμφωνούμε στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να είναι συσπειρώσεις κεκτημένης ταχύτητας από το παρελθόν, αλλά πρέπει να είναι προϊόντα σύνθεσης και αναγκαίας ενότητας για το μέλλον.

Για να υπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά οι συλλογικοί μας στόχοι απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για μια ενωτική ανασύνθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχους την προώθηση των συλλογικών μας αποφάσεων, την ενίσχυση του διαλόγου και της αλληλεγγύης και την υπέρβαση στεγανών και διαιρέσεων που ανήκουν στο παρελθόν.

Δεν επαρκεί πια ένας υπαρκτός συντονισμός, που στο παρελθόν λειτούργησε απολύτως θετικά, στο επίπεδο της συνεδριακής πλειοψηφίας, συσπειρώσεων και τάσεων του παρελθόντος που συμφωνούν με τις λογικές τους αποχρώσεις με την γενική κατεύθυνση του κόμματος. Οι σημερινές ανάγκες απαιτούν συλλειτουργία και ενιαίο συντονισμό, αίτημα το οποίο συνεχώς κερδίζει έδαφος και στα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ .

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει όχι μόνο να γίνει κυβέρνηση για να αλλάξει τα πράγματα αλλά και να μείνει στην κυβέρνηση για να μπορέσει να πραγματοποιήσει βήμα-βήμα τις αλλαγές που περιμένει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να είναι ένας απλός περίπατος στην εξοχή και για να επιτευχθεί είναι αναγκαία προϋπόθεση πέρα από τις σωστές, τεκμηριωμένες προγραμματικές προτάσεις να συγκροτηθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό απ ότι σήμερα έχει συγκροτηθεί ένας ανοιχτός, ζωντανός, δημιουργικός κομματικός οργανισμός που να μπορεί να αφουγκράζεται τα μηνύματα της κοινωνίας, να προωθεί αποτελεσματικά τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις του και να δίνει αποτελεσματικά τις μάχες για να ανοίξουν νέοι δρόμοι.

Twitter: @CZachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα